МВР шефът на Германия с оставка заради Меркел

МВР шефът на Германия с оставка заради Меркел | StandartNews.com

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер обяви, че повече не може да изпълнява длъжността и подава оставка. Зеехофер декларира още, че е готов да подаде оставка и като лидер на ХСС - баварския коалиционен партньор на християндемократите от ХДС /партията на Ангела Меркел/.  Това е поредният трус за германското правителство, което е на косъм от разпадане заради спора между ХДС и ХСС по въпроса с мигрантите. ХСС иска германската граница да се затвори напълно за мигранти, Меркел успя да договори с няколко европейски страни промяна в правилата, които биха облекчили натиска върху Германия. ХСС обаче обяви, че не вижда напредък в действията на Меркел.

Оставката на Зеехофер все още не е приета от съпартийците му, които цял ден разискваха по споровете в Мюнхен. Зеехофер е заявил, че подава оставка и с няколко верни другари е напуснал сбирката на ХСС в Мюнхен. Останалите са постояли още малко и са се разотишли. Повечето от съпартийците на Зеехофер са декларирали, че не си го дават, т.е., че не подкрепят оставката му. Но оставката е лично решение. Утре сутринта или ще я приемат и ще минат в опозиция, или ще поискат оставката на Меркел. В Берлин пък ХДС почти единодушно декларира подкрепа за Меркел. Правителството най-вероятно ще се запази, но без вътрешния министър. Зеехофер остана непоколебим по въпроса за миграцията.

Той е казал пред ръководството на партията, че не е щастлив от това, което канцлерът Ангела Меркел е постигнала по въпроса за миграцията на срещата на върха на ЕС в Брюксел по-рано тази седмица. Информацията съобщава ДПА, позовавайки се на източници, запознати с разговорите на партийна среща в Мюнхен.

Евролидерите постигнаха споразумение за откриване на мигрантски центрове в Европа и Северна Африка. Отделно Меркел е сключила двустранни споразумения с повече от 10 държави. Зеехофер подчертал, че договореното не е толкова ефективно, колкото едностранно да се връщат мигрантите на границата на Германия.  Източниците допълват, че силовият министър също отхвърля предложението на Меркел регистрираните в друга страна членка на ЕС бежанци да бъдат вкарвани в центрове в Германия. Според лидера на ХСС предложенията на ЕС само ще създадат повече проблеми за Германия, допълвайки, че е твърде рано да се представят като успех. Зеехофер предупреди Меркел, че има опасност управляващата коалиция да се разпадне, ако бъде уволнен от поста си заради разногласия по тази тема. По-рано германският канцлер Ангела Меркел не изключва възможността да поиска вот на доверие в Бундестага, ако политическата криза в Германия не приключи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай