Набожният враг на Македония

Набожният враг на Македония | StandartNews.com

Новият министър на отбраната на Гърция, Панос Каменос, е известен като десен ястреб на гръцката политическа сцена. Както лявата СИРИЗА е рожба на Алексис Ципрас, така партията "Независими гърци" е създание на Панос Каменос. Партньорите в тази екзотична двойка са от едно политическо поколение, но възгледите им са много различни, защото принадлежат към противоположни краища на идеологическия спектър. За броени часове обаче след извънредните парламентарни избори се разбраха за коалиция и ще управляват. Събара ги нетърпимостта им към антикризисната програма, която според тях е най-голямата опасност за гръцкия народ. Една от любимите теми на Каменос е да настоява Германия да изплати репарации на Гърция за щетите, причинени от нацистката окупация.

Каменос е следвал икономика и психология в университета в Лион и школа за бизнес администрация в Швейцария. Започва кариерата си в главната сила на гръцката десница - "Нова демокрация". През 1993 г. е избран за депутат в парламента във втори избирателен район на столицата Атина. Преизбиран е няколко пъти. При отделянето си от "Нова демокрация" той обвини ръководството й за кризата и за безотговорното взимане на кредити от държавата, бизнеса и населението. Неолибералната лавина превърна Гърция в "лабораторна мишка", коментира Каменос. Той е известен с религиозността си. Получавал е ордени от Чешката патриаршия и от Ерусалимската патриаршия. Бившият френски президент Никола Саркози го удостоява с "Национален орден за заслуги". През 2007 г. Каменос е назначен за заместник-министър на търговския флот на Гърция и отговаря за морската политика и островите в правителството на Костас Караманлис. Каменос е известен като майстор медиатор в сложни преговори. Бил е и официален наблюдател на правителството по време на избори в Гърция.
Според в. "Катимерини" едно от условията му да подкрепи новото правителство е то да не отстъпва от отказа си вече над 20 години да не признава името Република Македония за северната съседка на Гърция.
В Европарламента партията му участва в групата на консерваторите и реформаторите.

Гръцките медии сравняват партията му "Независими гърци" с Британската партия на независимостта (UKIP) на Найджъл Фараж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай