Нова кървава баня уби 20 в Украйна

Нова кървава баня уби 20 в Украйна | StandartNews.com

Залп от ракети се стовари по жилища в Мариупол, Киев и опълченците се обвиняват взаимно

Избухналите с нова сила през последните две седмици сражения между правителствените сили и проруските опълченци, които бяха спрели в края на 2014 г., а сега стават все по-ожесточени, се проявиха в нова кървава баня. Този път в украинския пристанищен град Мариупол, където днес сутринта ракетен залп се стовари върху жилищен квартал и уби най-малко 20 души. Това съобщиха Ройтерс и АФП, позовавайки се на украинските власти. Сред загиналите има и дете. По последна информация ранените са между 46 и 62 души. Властите в Киев обявиха, че обстрелът е дело на проруските сепаратисти, които отхвърлиха обвиненията и заявиха, че силите им нямат артилерийски системи, с които могат да достигнат посочения район.

Сепаратистите заявиха, че това е "откровена дезинформация и лъжа", че "силите на опълчението не са откривали огън по посока на Мариупол, още по-малко срещу жилищни квартали". Позициите им били в Новоазовск, на 40 км от Мариупол, и "никакви обстрели там не съществуват". "9,34 ч. Мариупол е обстрелян с ракети "Град" (възможно "Ураган"). В зоната на поражение попаднаха жилищни квартали, частен сектор и пазар. Има много ранени", написа в профила си в социалната мрежа "ВКонтакте" полкът на украинските спецсили "Азов".

От пресцентъра на спецоперацията в Източна Украйна също заявиха, че "опълченците стреляха от реактивни системи за залпов огън "Град". Украинският премиер Арсений Яценюк поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради поредната кървава баня, избила цивилни граждани.

Днес сепаратистите обявиха, че започват офанзива за превземането на Мариупол, предаде АФП.

Изразяваме своята дълбока загриженост във връзка с изострянето на напрежението в Източна Украйна в резултат на подновените военни действия и растящия брой човешки жертви, включително сред гражданското население. Това заяви днес говорителят на Външно министерство в София Бетина Жотева. "Опасяваме се, че последните тежки инциденти могат да застрашат бъдещето на процеса на мирно уреждане на кризата", каза тя.

Путин без милиардери в обкръжението си

Кризата в Украйна е довела до това силовите лидери да отстранят милиардерите от "близкото обкръжение" на руския президент Владимир Путин, твърди американското издание Bloomberg, позовавайки се на два свои независими източника, които били част от привилегированите. Според Bloomberg, цитиран от Нюзру, сега за най-приближените на Путин се смятали шефовете на силовите ведомства и структури - секретарят на Съвета по безопасност Николай Патрушев, шефът на контраразузнаването (ФСБ) Александр Бортников, шефът на външното разузнаване Михаил Фрадков и военният министър Сергей Шойгу. Според Bloomberg обезценяването на рублата е предизвикало недоволството на олигарсите, че Путин поддържа напрежението в Украйна и това го накарало да се "отрече" от тях.

Bloomberg пресмята, че заради санкциите най-богатите руснаци са загубили 61 млрд. долара, което било 25% от състоянията им. Нюзру припомня интервю на Путин пред ТАСС от ноември, в което той коментира западните санкции, основаващи се "на лъжлива информация, включително и вътре в Русия", срещу приятелите му. "На Запад подхвърлят, говорят: ето приятелите на Путин трябва да бъдат наказани, те ще въстанат и ще има бунт на кораба. Нищо подобно няма да се случи", каза тогава руският президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай