Нови боеве избухнаха около Луганск

Нови боеве избухнаха около Луганск | StandartNews.com

Луганск. Нови боеве са избухнали близо до източния украйнски град Луганск, който е под контрола на сепаратистите. Би Би Си съобщава, че правителствените сили се опитаха да щурмуват града с танкове.

Най-малко 15 цивилни са били убити в Луганск и съседния регион на Донецк в неделя.

Германия и Русия призоваха за преки преговори между Киев и бунтовниците.

В неделя украинските сили са освободили от терористи селата Белое, Александровск, Сутоган и Роскошное. Това съобщава украинското издание „Информатор", позовавайки се на източници в Службата за сигурност на Украйна. Украинската армия и батальони на териториалната отбрана са обкръжили плътно Луганск и са готови за щурм срещу областния център.

Източници в граничната служба на Украйна потвърждават информацията за опитите за масово бягство на терористи от Луганска област към територията на Русия. По-рано жители на Краснодонския район съобщиха за придвижване на техника на сепаратистите през Молодогвардейск по посока към руската граница.

"Има тенденция на влошаване на ситуацията в Украйна" е общата позиция на президента на Русия Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел. Двамата проведоха работна среща в бразилския град Рио де Жанейро, където бяха за финала на световното първенство по футбол между отборите на Германия и Аржентина.

Руският президент и германският канцлер призоваха за увеличаване на усилията за постигане на мир в страната. Според тях има необходимост да бъде възобновена работата на контактната група за Украйна. Това можело да стане чрез видеоконферентна връзка, като колкото се може по-скоро се обяви прекратяване на огъня.

Меркел призова Путин да използва влиянието си сред проруските бунтовници в Източна Украйна, за да помогне за прекратяване на бойните действия. Неприемливо е украински снаряди да падат на руска територия, каза пък руският президент.

Двамата не са обсъждали въпроса за руските газови доставки за Европа.

Великобритания отправи добре пресметнат дипломатически укор към Русия заради действията й в Украйна, като не е поканила нито един неин правителствен служител на авиационното изложение във Фарнбъро, което започва следващата седмица.

Русия е традиционен участник в международното авиационно изложение във Фарнбъро и изпраща големи делегации, тъй като събитието е удобна възможност за търсене на нови клиенти в бранша. В съобщение на Британското министерство на външните работи обаче се изтъква изрично, че на официални лица от Кремъл тази година няма да бъдат изпратени обичайните покани и дори ще се вземат мерки за ограничаване на оръжейния експорт от Великобритания за Русия.

"Заради действията на Русия в Украйна на представители на руското правителство няма да бъдат изпратени покани за изложението", се казва в декларацията.

От министерството съобщиха още, че ще се вземат мерки за премахване на Русия от списъка на страните, които могат да се възползват от по-гъвкавия британски лиценз за стратегически износ. Ройтерс отбелязва, че засега няма коментар от страна на Руското посолство в Лондон.

Както е известно, Великобритания и партньорите й от НАТО обвиняват Русия в подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна, но Москва отрича твърденията, че руски изтребители преминават границата, за да се конфронтират с украинските правителствени сили. Александър Велович, който е търговски представител на Русия и Украйна на шоуто, потвърди, че много руски посетители имат проблеми с получаването на британски визи, като повече от 100 от общо очакваните 450 делегати все още са в списъка на чакащите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай