Нови газови преговори на 29 октомври

Нови газови преговори на 29 октомври | StandartNews.com

Москва иска гаранции, че Киев ще плаща за синьото гориво

Газовите преговори между Украйна, Русия и ЕС във вторник не завършиха с окончателно споразумение, но при наличие на добра воля това може да стане на 29 октомври, когато ще има нов кръг от преговори. Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер след цял ден разговори в Брюксел във вторник.

По време на тази среща е била уточнена цената и условията на снабдяването с газ, но е останало да се уредят гаранциите за изплащането на част от стария дълг на "Нафтогаз Украйна" към "Газпром". В преговорите участваха енергийните министри на Русия - Александър Новак, и на Украйна - Юрий Продан.

Всички страни приеха цената от 385 долара за 1000 куб. метра газ за Украйна, която ще е в сила от октомври 2014 до края на март 2015 година, каза Йотингер. Руската страна е гарантирала, че тази цена не може да бъде изменяна с решение на правителството или парламента. През този период не може да се използва принципът "вземай или плащай", който задължаваше Украйна да плаща за договорените количества газ, независимо дали го е използвала.

Според Йотингер Украйна планира да купи до края на годината 4 милиарда куб. метра газ. Еврокомисарят смята, че европейска компания може да стане посредник при доставките на руски газ за Украйна. "Ако Нафтогаз не е в състояние да плати, някоя компания може да купи руски газ и след това да го препродаде. Средствата, постъпващи в Нафтогаз за транзит на руски газ, могат да бъдат използвани за изплащане на временните доставки на газ за Украйна", каза еврокомисарят по енергетиката. Александър Новак от своя страна обясни, че Москва продължава да иска гаранции, че ще получи плащания от Киев, който във вторник поиска от Еврокомисията нов кредит от още 2 млрд. евро. Брюксел от своя страна каза, че ще обсъди тази възможност заедно с Международния валутен фонд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай