ОБЗОР: Русия и Украйна се разбраха за газа

ОБЗОР: Русия и Украйна се разбраха за газа | StandartNews.com

Европейците няма да студуват през зимата, обеща Барозу

След месеци преговори и несигурност Русия и Украйна се договориха за подновяване на руските газови доставки за зимата, предаде Би Би Си. Постигнатото с помощта на ЕС споразумение гарантира и доставките през Украйна за Европа.

Народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението за газа между ЕС, Украйна и Русия, коментира отиващият си шеф на ЕК Жозе Мануел Барозу. Той присъства на церемонията в Брюксел, на която бяха подписани всички необходими документи за възобновяване на руските газови доставки за Киев.

Договорката предвижда осигуряване на газовите доставки за Украйна до края на март 2015 г., след като през юни Русия спря кранчето заради натрупани дългове и спорове по цената на газа в Украйна. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер съобщи, че Киев ще получи средства от МВФ и ЕС, за да плати доставките на руски газ. ЕС е посочен като гарант, че украинците ще получават газ от Русия и ще подпомага изплащането на оставащите дългове. Договорът за газовите доставки за Украйна е на стойност 4,6 милиарда долара, информира Йотингер и уточни, че в тази сума се включва дългът на Киев за вече получения руски газ, както и стойността на суровината, която Украйна ще получи до март 2015 г.

Украйна ще плаща по 378 долара за 1000 кубични метра до края на 2014 г. и по 365 долара през първите три месеца на 2015 г. Украйна и "Нафтогаз" са готови в близко време да платят 1,6 милиарда долара за руския газ, увери Йотингер. Той определи договореното споразумение като основа за енергийната сигурност на Европа през тази зима и увери, че страни като България, Чехия, Румъния и Австрия ще имат достатъчно количество газ. Подписаното споразумение може да бъде първи признак за подобряване на обтегнатите руско-украински отношения, посочи Йотингер, цитиран от Ройтерс. Руският министър на енергетиката Александър Новак пък увери, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на газ за Европа. Президентът на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че вече пускането на газа зависи изцяло от Украйна, която трябва да плати 1.45 млрд. долара, за да покрие част от старите си дългове към руския газов гигант и да внесе авансово 760 млн. долара за ноемврийските доставки. Според него възобновяването на газовите доставки може да стане до края на следващата седмица.

Русия оценява дълга на Украйна за руския газ на 5,3 милиарда долара. Киев обаче не признава 2,2 милиарда долара от тази сума, защото смята, че "Газпром" през пролетта е продавал газ на "Нафтогаз" по завишени цени. Русия настоява, че стойността на газа се определя в съответствие с договор, подписан от двете страни през 2009 г. Решението по спора относно истинския размер на украинския дълг към Русия ще вземе арбитражният съд в Стокхолм, припомня ТАСС.
До края на годината "Нафтогаз" смята да закупи от "Газпром" 4 млрд. куб. м газ.

Путин обвини Запада в лостове за натиск

Президентът на Русия Владимир Путин отправи поредната си критика към водещите западни държави във връзка с украинския конфликт. На среща с генерали в Кремъл той обвини страните в опит да нарушат стратегическия баланс в света и в използване на лостове за натиск вместо цивилизовано решение на международните проблеми. Путин заяви, че Русия не смята да се въвлича в конфронтации, които "усилено й натрапват". "Арсеналът на водещите страни се развива и усъвършенства. На срещата на НАТО през септември ръководството на алианса открито заяви за предстоящо увеличение на военните си възможности. Вместо колективно и цивилизовано решение на международните проблеми, все по-често се използват силови, икономически и информационни лостове за оказване на натиск", каза президентът на Русия.

Спекулации за масови гробове в Украйна

Лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко заяви, че в района на град Красноармейск са открити почти 400 тела на жени на възраст между 18 и 25 години, предаде РИА Новости. През времето, през което те са изчезнали, на територията са действали части на украинската армия. Последно в масов гроб били открити 286 тела в близост до града. Жените са били изнасилени, а след това убити с куршум в тила, твърдят от ДНР. По-късно Интерфакс съобщи, че Киев отрича твърденията на Захарченко. Самият той по-късно обяви в интервю за ЛайфНюз, че никога не бил говорил за масов гроб с 286 убити жени. Бил казал пред медиите, че ръководството на Донецката народна република било получило 300-400 заявления за изчезването на млади жени.

Киев строи тръба

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк е наредил да се разработи проект за строителството на нов газопровод съвместно с Полша, чрез който да се получава газ от ЕС, предаде РИА Новости.
"Поставям срок, през 2016 година да въведем в експлоатация този газопровод. Това е реалистично", заяви Яценюк.
В съобщение на пресслужбата на украинския премиер се посочва, че газопроводът ще позволи доставката на 80 милиона кубически метра газ дневно.

Лидерите приветстваха сделката

Президентът на Русия Владимир Путин, на Франция - Франсоа Оланд, на Украйна - Петро Порошенко, и канцлерът на Германия Ангела Меркер приветстваха в конферентен разговор постигнатата договорка за условията на доставка и транзит на руски газ на Киев. "Това е важна крачка в контекста на бъдещото подсигуряване на безпрепятствен газов транзит към Европа", подчертават от пресслужбата на Кремъл. Лидерите на четирите страни също така потвърдиха ангажиментите си за последователно изпълнение на минските споразумения за урегулиране на ситуацията в Югоизточна Украйна. Те също така изразиха важността от продължаване на работата на контактната група и подчертаха необходимостта от съблюдаване на режима за прекратяване на огъня с помощта на ОССЕ.

Актьор стреля в Донецк

Службата за сигурност на Украйна започна наказателно производство срещу руския актьор Михаил Пореченков по подозрение в участие в терористична дейност. Поводът е видеофилм, в който се вижда Пореченков в редиците на сепаратистите на летището в Донецк да стреля с картечница. Вътрешният министър на Украйна Арсен Аващов каза, че Пореченков ще бъде обявен за международно издирване, към което ще се включи и Интерпол. Във филма актьорът е с бронирана жилетка и каска, на чийто тил има надпис "Преса". Това предизвика гнева на руски и чужди журналисти, които дадоха жертви във въоръжения конфликт. Съюзът на руските журналисти поиска Пореченков веднага да се извини. Самият той обяви, че това е била постановка и дори стрелял с халосни патрони. Според военен експерт обаче на видеозаписа се вижда, че картечницата е заредена с бойни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай