Опълченците против отцепване от Украйна

Опълченците против отцепване от Украйна  | StandartNews.com

Няма да има руска военна намеса в страната, увери Лавров

Бунтовническите републики държат на териториалната цялост на Украйна. Това стана ясно от преговорната позиция, която самообявилите се Луганската (ЛНР) и Донецката народни републики (ДНР) обнародваха за започналия в Минск диалог на контактната група за Украйна. Двете републики обявиха, че ако бъдат гарантирани исканията им, те "ще положат максимум усилия за поддържането на мира, съхранението на единното икономическо, културно и политическо пространство на Украйна и цялото пространство на руско-украинската цивилизация".

Според двете републики само "равноправни преговори са единственият приемлив начин да се разреши конфликта и да се възстанови мира". Те заявиха също, че позицията им се базира върху принципите, изработени на женевската среща на представители на Русия, САЩ, ЕС и Украйна на 17 април 2014 г. ЛНР и ДНР изискват да се признае особения статут на техните територии, да бъде прекратена военната операция на украинските сили с цел провеждане на свободни избори и да се признае статута на руския език. Те настояват също на особен статут за въоръжените си формирования и право да назначават прокурори и съдии. Заедно с това трябва да има амнистия на участниците в опълчението и на всички политически затворници. Те искат още особен ред за осъществяване на външноикономическа дейност, за да се задълбочи интеграцията с Русия и Митническия съюз.

В заседанието на контактната група участват бившия украински президент Леонид Кучма, руският посланик в Украйна Михаил Зурабов и Хайди Талявини, който е официален представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Бунтовническите републики са представени от Андрей Пургин и председателят на Върховния съвет на ЛНР Валери Карякин.

"Разчитаме, че започналите днес преговори ще бъдат посветени на задачата по съгласуване на незабавно и без предварителни условия спиране на огъня. Ще направим всичко, зависещо от нас, за да спомогнем за политическото регулиране в Украйна при отчитане на интересите на всички без изключение региони и политически сили на тази страна", изтъкна по-рано в понеделник руският външен министър Сергей Лавров. Той също така увери, че няма да има руска военна намеса в Украйна. "Ние сме единствено за мирно уреждане на тази тежка криза, тази трагедия", добави той.

Лавров призова за връщане към прагматичното сътрудничество на Русия със САЩ и ЕС "въз основа на равноправие и взаимно уважение". Според него обаче това изисква "отказ от абсолютно безперспективната политика на ултиматуми, заплахи и санкции". Русия разчита да води диалог със Запада, а не да чува "безразборни обвинения във всички смъртни грехове", подчерта той.

НАТО засилва присъствие в Източна Европа

НАТО ще приеме план за готовност за действие в отговор на агресивните действия на Русия, който предвижда повече сили на алианса в Източна Европа. Генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен подчерта в Брюксел, че Русия явно приема НАТО като противник и страните от пакта трябва да се приспособят към тази ситуация, предаде БНР.

Планът предвижда буквално за дни въздушни, морски или сухопътни сили и техника на НАТО да могат да бъдат разполагани където е необходимо на територията на страните съюзници. Тези подсилени, по-гъвкави и по-добре оборудвани части за бързо реагиране ще са с численост няколко хиляди души и ще се осигуряват на ротационен принцип от натовските държави според възможностите на всяка от тях. Така пактът ще има подходящите сили и екипировка на правилните места, обясни генералният секретар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай