Откриха сирене на 340 г. в Балтийско море

Откриха сирене на 340 г. в Балтийско море | StandartNews.com

Сирене на 340 години бе открито сред останките на потънал в Балтийско море кораб от 17 век, съобщи Би Би Си. Водолази, претърсвали кораба, се натъкнали на необичайната находка.

Разглеждайки останките от плавателния съд на име "Кронан", който е потънал през 1676 г. край шведските брегове в Балтийско море, те не са открили диаманти, както са се надявали. Находката им е полутвърд "млечен продукт", който мирише на мая и сирене Рокфор, посочи ръководителят на експедицията Ларс Айнарсон. "За разлика от останалите, аз намирам миризмата за много приятна", сподели Айнарсон. В момента сиренето е изпратено за допълнителни тестове в Шведския университет за земеделски науки.

Корабът "Кронан" е потънал край остров Оеланд, Югоизточна Швеция на 1 юни 1676 г. по време на битка с датско-холандския флот. При битката плавателният съд се взривява и след това потъва. От неговия екипаж от 800 души оцеляват само около 40. Останките му са открити за първи път през 1980 г. и са разпръснати на голяма площ. Сред тях са намерени още бутилки с вино и ликьор, както и животински кости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай