Първи автобус с бежанци пристигна от Унгария в Австрия

Първи автобус с бежанци пристигна от Унгария в Австрия | StandartNews.com

Първи автобус с бежанци, тръгнал от Унгария, пристигна на границата на Австрия. Това стана след като вчера тази страна и Германия решиха да приемат още бежанци.

Късно снощи унгарското правителство предостави 100 автобуса за превозване на бежанци от Будапеща за Австрия. Преди това обаче голяма група бежанци (между 500 и 1000 души) е тръгнала пеша за австрийската граница.

Близо 3000 бежанци останаха на гарата в Будапеща.

„Бяха уведомени от нашите власти, че трябва да очакваме между 800 и 1500 души, каза Томас Хорват, представител на провинциалния клон на Международния Чревен кръст в австрийската провинция Бургеланд. И уточни, че в град Никесдорф има центъра за бежанци.

„Подготвяме за тях жилищни помещения, легла, храна и горещи напитки. При необходимост те могат да получат и медицинска помощ", добави Хорват.

Стандарт Нюз припомня, че късно снощи австрийският канцлер Вернер Файман обяви, че страната му и Германия ще приемат бежанци от Унгария. И уточни, че е съгласувал решението с германския канцлер Ангела Меркел и е уведомил унгарския премиер Виктор Орбан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай