Пенсионери и неграмотни биха шута на Кралството

Пенсионери и неграмотни биха шута на Кралството | StandartNews.com

Пенсионери, безработни и нискообразовани хора - така изглежда профилът на избирателите, които биха шута на Великобритания от ЕС. Статистиката сочи, че младите и тези с по-високо образование и заплата са гласували в по-голямата си част за оставане в съюза.

64% от хората до 24 г. са гласували за оставане в ЕС, а 58% от тези над 64 г. - за излизане. Райони, населени предимно с млади хора, регистрират огромна подкрепа за оставането. В лондонските квартали Ламбът, Хакни и Харинги, където средната възраст е 31-33 г., подкрепата за ЕС е над 75%. Подобни са резултатите от Оксфорд и Кеймбридж. Избирателите с висше образование в по-голямата си част също са подкрепили оставането, а на другия полюс са безработните и слабо образованите.
Сериозно разделение бе отчетено и в различните области. Лондон е с категорична подкрепа на оставането в ЕС. В Шотландия всички избирателни райони са гласували по същия начин. В Северна Ирландия мнозинството също са за ЕС, а в Гибралтар процентът е над 95.

В същото време бе отворена петиция, призоваваща за втори референдум. Инициаторите настояват да се провежда ново допитване, ако при първото избирателната активност е била под 75%, а резултатът, с който е спечелен референдумът, е под 60%. За часове петицията събра над 150 000 подписа и трябва да бъде обсъдена в парламента.

Шотландия иска в ЕС с ново допитване

Шотландия ще се стреми да остане част от ЕС и по тази причина ще обсъди възможността за провеждането на повторен референдум за независимост от Великобритания. Това заяви шотландският премиер Никола Стърджън, цитирана от Би Би Си. "Вероятността от провеждането на повторен референдум за независимост в момента е много голяма", каза тя.
През септември 2014 г. предложеният от шотландските националисти референдум завърши с поражение. 55% гласуваха срещу отделянето на страната от Великобритания. Стърджън, която е лидер на Шотландската национална партия, предупреди по-рано Лондон, че ако англичаните гласуват за излизане от ЕС, това може да повлече след себе си провеждането на втори референдум в родината на уискито.

Северна Ирландия зове за обединяване

Северна Ирландия също не остана безучастна към Брекзит. "Незабавно трябва да се проведе референдум в Северна Ирландия за премахване на границата с Ирландия, която е член на ЕС. В Северна Ирландия има страхове, че излизането на Великобритания ще издигне физическа граница между ирландците", заяви първият заместник-министър на Северна Ирландия Мартин Гинес. Председателят на партията на националистите "Шин фейн" в Северна Ирландия Деклан Кърни призова за незабавно обединение с Ирландия. В Северна Ирландия 440 000 избиратели гласуваха за запазване на членството в ЕС, или близо 56%, срещу 44% за Брекзит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай