Пентагонът: България е щит на НАТО срещу Русия

Опълченците твърдят, че вече са изтеглили над 80% от тежкото въоръжение в Източна Украйна

Пентагонът: България е щит на НАТО срещу Русия | StandartNews.com

Няма да воюваме с Москва заради Украйна, обяви генерал от алианса

Пентагонът е включил България в плановете си за възпиране на Русия. Това заяви зам. военният министър на САЩ Кристин Уормът по време на изслушване в Конгреса, съобщи кореспондентът на ТАСС във Вашингтон.

Уормът е отбелязала положителни резултати от предишната политика на "рестартиране" в отношенията с Русия, но е поставила ударението върху това, че сега "за нас е много по-необходимо да препотвърдим голямото значение на възпирането и нашите задължения по член 5-ти от Северноатлантическия договор". Става дума за колективната отбрана на страните членки на НАТО. Зам.-шефът на Пентагона обяснила, че САЩ смятат да "възпират по-нататъшната руска агресия" в Европа, застрашаваща стабилността на континента. По думите й САЩ вече са предприели редица мерки, включително "са осигурили същественото си военно присъствие в страните от Балтика, Полша, Румъния и България". Уормът е посочила, че в последната година САЩ трикратно са увеличили участието на своите ВВС в патрулирането на въздушното пространство в района на Балтика, разширили са съвместните учения с полските ВВС и 14 пъти са изпращали свои военни кораби в Черно и Балтийско море.

Командващият на американските сили в Европа и началник на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав обяви пред "Войс ъф Америка", че алиансът няма да влезе във въоръжен конфликт с Русия заради Украйна. "Там няма червена линия, чието престъпване от Русия може да предизвика намесата на НАТО", каза генералът.

Украйна изтегля тежкото въоръжение

Украинската армия започна да изтегля днес артилерията си от фронтовата линия на боевете с бунтовниците в източната част на страната, съобщи Ройтерс, като цитира военните. Това е знак, че примирието, което трябваше да влезе в сила на 15 февруари, вече започва реално да се спазва. Опълченците започнаха да изтеглят тежкото въоръжение още преди три дни, но Киев се въздържаше от тази стъпка с аргумента, че боевете в Донбас още не са стихнали.

Днес армията съобщи, че втори ден поред на фронта няма жертви, за първи път след като договореното с помощта на лидерите на Франция и Германия примирие трябва да влезе в сила. Изтеглянето на артилерията бе сред условията на мирното споразумение от 12 февруари, сключени в столицата на Беларус, което означава, че изпълнението му е гаранция, че самото примирие ще се спазва.

Газпром даде срок на Киев до неделя

Ако до неделя украинската "Нафтогаз" не предплати пълния обем на газовите доставки за март, "Газпром" ще спре кранчето. Това обяви официалният представител на руската компания Сергий Куприянов в интервю за тв канала "Россия 24". В сряда шефът на "Газпром" Алексей Милер изпрати писмо на шефа на "Нафтогаз" Андрей Коболев по повод текущата ситуация с доставките на газ за Украйна. В писмото се съобщаваше, че Киев е предплатила обема само на 206 млн. кубика, което означава, че доставките могат да продължат още около 3 дни.

Куприянов добави, че "Газпром" ще освободи доставките за Донбас от основния си договор с "Нафтогаз". Преди седмица руската компания подчерта, че украинската ще трябва да плаща за доставките за тези региони. Куприянов обаче заяви, че "Газпром" е готов веднага да изключи доставките си на газ за Донбас от спора.

Путин с рекорден рейтинг

Руският президент Владимир Путин постави нов рекорд, като спечели одобрението на 86% от своите сънародници, предаде Интерфакс. Това е с процент повече в сравнение с януари. Недоволните от работата на президента са едва 13%. В същото време премиерът Димитрий Медведев стабилно поддържа рейтинга си от 64%, който бе същият и преди месец. Неодобрението към него пък е 34% или с 1% по-малко от януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай