Полша е нарушавала човешките права заради ЦРУ

Полша е нарушавала човешките права заради ЦРУ | StandartNews.com

Страсбург. Полша е нарушила конвенцията за правата на човека на Европейския съюз, помагайки на ЦРУ да разпита двама заподозрени терористи, реши Европейският съд по правата на човека.

Съдиите заявиха, че Полша е сътрудничила с незаконното транспортиране на двама заподозрени, които са били разпитани на нейна територия.

Това е първият подобен случай относно затворът на ЦРУ в Полша.

Абу Зубайда, палестинец, е бил арестуван в Пакистан, а Абд ал-Рахим ал-Нашири, саудитец, в Дубай.

Съдът е постановил, че "третирането на жалбоподателите от страна на ЦРУ по време на задържането им в Полша представлява изтезания".

Полша е сътрудничила с ЦРУ за настаняване на палестинеца и суданеца в свой затвор, в разпитите им и при прехвърлянето им в Гуантанамо, подлагайки ги на сериозни опасности от малтретиране в разрез с Европейската конвенция за правата на човека, обявиха съдиите.

Двамата в момента се намират в затвора на САЩ в Гуантанамо в Куба.

Съдът нареди на полското правителство да плати на всеки от ишците по 100 000 евро в щети.

Полските власти отричаха на територията на страната де се намира таен затвор на ЦРУ. САЩ обаче признаха, че са държали заподозрени членове на "Ал Кайда" извън американска юрисдикция. Вашингтон не спомена за кои държави става дума, припомня "Ройтерс".

САЩ признаха за съществуването на т.нар. програма за извънредни процеси в годините след атентатите от 11 септември 2001 г. През последните години обаче за Вашингтон стана все по-трудно да запази мълчание по този деликатен случай.

Решението на Европейския съд по правата на човека поставя Полша в деликатна позция, тъй като страната има близки отношения със САЩ в сферата на сигурността. То може да се отрази и на други европейски държави, за които се предполага, че имат тайни затвори на ЦРУ. Дела са заведени вече срещу Румъния и Литва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай