Порошенко: В Украйна е настъпило "истинско примирие" (ОБЗОР)

Порошенко: В Украйна е настъпило "истинско примирие" (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Имам позитивни новини. Днес са първите 24 часа от седем месеца, когато в Украйна имаме истинско примирие. Не можете да си представите колко важно е това за мен. Това е първата нощ, в която няма нито един загинал или ранен украински войник", каза президентът Петро Порошенко, който е на работно посещение в Австралия, като добави, че все пак примирието е крехко. 

Примирието с проруските бунтовници, влязло в сила във вторник, беше договорено с надеждата да сложи окончателно точка на осеммесечния конфликт, коствал живота на най-малко 4300 души и принудил близо 1 млн. души да напуснат домовете си, по данни на ООН. По всяка вероятност предстоят нови преговори на контактната група в Минск, но дата все още не е определена.

Говорител на украинската армия съобщи в четвъртък, че в деня преди изказването на Порошенко са загинали трима войници, а други осем са ранени.

Порошенко обаче заяви, че последното денонощие е минало без инцидент и че ако примирието се задържи, това ще бъде огромна крачка към мир и стабилност в страната. Държавният глава изрази надежда процесът да продължи. „А ако останем единни, ние без съмнение ще спечелим. Не победа чрез военни средства, а ще започнем политически диалог, ще внесем мир, стабилност в нашата нация, континента и света", добави Порошенко.

Междувременно правителството и бунтовниците си отправиха взаимни обвинения за нарушение на примирието.
""Терористите" не спазват установеното във вторник примирие в Източна Украйна", съобщиха от щаба на антитерористичната операция на правителствените сили, като посочиха, че през последното денонощие е постъпила информация за двама ранени цивилни, след като позициите на украинската армия са били обстреляни шест пъти със стрелково оръжие. В него се посочва, че в светлата част на деня примирието е било спазвано, но след настъпването на нощта се е възобновил обстрелът в района на населените места Щастя, Пески, Майорск, Чернухино, международното летище „Донецк".

На свой ред, от самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха, че като цяло примирието в Донбас тази нощ е било спазвано, но украинските сили четири пъти са използвали стрелково оръжие, в резултат на което е бил ранен един "опълченец".

Същевременно, поредният руски хуманитарен конвой премина границата с Украйна. В Донецк пристигнаха над 50 камиона, а в Луганск - над 80, съобщиха от регионалното управление на руското министерство на извънредните ситуации. Конвоят е започнал движение от руската Ростовска област в около 4.00 часа московско време. Камионите транспортират над 1 200 тона хуманитарна помощ. Сред товарите са млечни, месни и рибни консерви, захар, а също и оборудване и материали за работата на социално значимите обекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай