Русия извади на светло документи от началото на войната

Командващи проспали информация за атаката, генерали не изпълнили заповеди

Русия извади на светло документи от началото на войната | StandartNews.com

Министерството на отбраната на Русия извади на бял свят уникални документи. Над 100 страници от първите часове на хитлеристката атака бяха публукувани на сайта на ведомството. Това са спомени, съобщения и доклади на комадащите военни окръзи, армии, корпуси и дивизии. Според "РИА Новости" те разкриват доста неща около ситуацията през 1941 г. и готовността, както и разположението на съветските войски в момента на нападението. 

Зам.-командирът на разузнаването в Пробалтийския особен военен окръг ген.-лейтанант Кузма Деревянко отчита, че командването над него е подценило заплахата. Той на няколко пъти е докладвал, че германците концентрират огромен брой войски на границата. Данните са постъпвали от началото на юни. Генералът дори е обявил точния ден и час на атаката.

Командващият 8 армия в района ген.-лейтанант Пьотър Собенников дори си признава, че не е изпълнил заповедта да дислоцира войниците си на границата и ги оставил на позиция. 

Той също така недоумява как е била унищожена най-добрата дивизия в окръга - 48. Тя първо е била атакувана от въздуха, а после довършена от немците без дори да стигне до границата.

В същото време самолетите на Прибалтийския военен окръг са били унищожени без дори да излезтят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай