Сенатори призоваха САЩ да въоръжи Украйна

Сенатори призоваха САЩ да въоръжи Украйна | StandartNews.com

Вашингтон. Водещи американски сенатори призоваха САЩ да изпрати оръжия, за да помогне на Украйна да се бори с това, което те нарекоха "руска инвазия", предаде Би Би Си.

По-рано руският лидер Владимир Путин призова за преговори, за да се обсъди въпроса за "държавност" за източната част на Украйна.

Около 2600 души са починали по време на сраженията, които избухнаха между проруските бунтовници и украински войски през април.

Конфликтът започна след анексирането на южния полуостров Крим на Украйна от страна на Русия през март.

Сенатор Робърт Менендес, председател на комисията по външни работи в Американския сенат, смята, че Вашингтон трябва да изпрати оръжие в Украйна, така че да има последствия за руския президент Владимир Путин при по-нататъшна агресия.

Сенатор Джон Маккейн заяви, че ако не бъде потърсена сметка на Русия в Украйна, тя може да започне да застрашава и други страни в Източна Европа, като например Молдова и балтийските страни. Маккейн отхвърли предположението, че доставянето на оръжие на Украйна би могло да влоши нещата.

В недела германски медии съобщиха, че Полша, балтийските държави и Канада искат да бъде анулиран основополагащият акт НАТО-Русия, което би позволило по-лесно да бъдат разполагани войски на територията на страните от бившия Източен блок.

Украйна е възстановила електроснабдяването на Крим

Електроснабдяването на кримските градове е напълно възстанповено. Това съобщиха от „Крименерго", цитирани от ИТАР-ТАСС.

"В момента в Крим всички са под напрежение. Тока беше пуснат, но ние продължаваме да се опасяваме от Украйна", съобщиха от диспечерската служба на компанията. Те не поясниха причините за спирането на тока.

Мащабно прекъсване на тока в Крим стана на 31 август около 23 часа. Без светлина останаха големи градове на полуострова – Керч, Коктебел, Ялта, Севастопол и някои предградия на Симферопол. От „Крименерго" съобщиха, че това се е случило заради това, че от украинска страна са спрели подаването на ток към полуострова.

Сепаратисти атакуваха украински боен кораб в Азовско море.

Катерът на военноморските сили е обстрелван с артилерия от брега, съобщи военен говорител на Киев.

Започнала е спасителна операция, но до момента няма информация колко души са на борда на обстрелвания плавателен съд. Това е първият подобен инцидент в морето от началото на конфликта през април. Бунтовниците се опитват да превземат стратегическото пристанище Мариупол, а повече от 500 хиляди души вече са напуснали града.

С офанзивата на проруските сепаратисти в района на Азовско море беше открит нов фронт на боевете, коментират западни медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай