Шеф на полското ВКР арестуван за предателски връзки с Русия

Шеф на полското ВКР арестуван за предателски връзки с Русия | StandartNews.com

Бившият началник на полското военно контраразузнаване (SKW) Пьотър Пител е бил задържан днес по искане на прокуратурата от военната жандармерия във Варшава. Това съобщи говорителят на жандармерията Артур Карпенко, цитиран от ТАСС и БТА.

Пител е задържан "поради незаконно сътрудничество с Федералната служба за сигурност" на Русия, уточни министърът на отбраната Антони Мачеревич /на снимката в средата/. Според говорителя на прокуратурата Лукаш Лапчински срещу генерал Пител се води разследване и може да бъде повдигнато обвинение в "сътрудничество със специална служба на друга държава".

Според полски медии през 2010 г. полското ВКР е сключило договор с руската ФСБ, според който нейни представители са посетели щаба на SKW, а началниците на SKW са направили ответно посещение в Русия. Бригаден генерал Пьотър Пител е оглавявал SKW през 2013-2015 г., а преди това е заемал висши постове в организацията. Би Би Си обяснява, че договорът (сключен по време, когато той не е бил началник на службата) най-вероятно е бил свързан с планове за изтеглянето на полския контингент от Афганистан.

Полската прокуратура започна разследване за сътрудничество на военното контраразузнаване с ФСБ през декември 2016 г. след публикации в изданието Gazeta Polska за "контакти" между SKW и руските спецслужби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай