Туск: Лесно можем да разрушим Европа

Ципрас обяви победа в Рим

Туск: Лесно можем да разрушим Европа | StandartNews.com

ЕС може да се разруши много лесно, обяви председателят на съвета на Европа Доналд Туск пред лидерите на 27 държави, сред които бе и Румен Радев, който се събраха в Рим. "Докажете, че сте лидерите на Европа, че можете да се грижите за това велико наследство от героите на европейската интеграция преди 60 години. Защо да губим вяра в смисъла на обединението днес? Само защото е станало наша реалност? Или защото сме се отегчили от него? Европа като политическа общност или ще бъде единна, или изобщо няма да я бъде", каза още той. 

Алекис Ципрас и Беата Шидло отказаха първоначално да подпишат новата декларация в Рим, но в крайна сметка го сториха. Циприс дори обяви, че е победител, след като вкара изречението за битка с бедността и безработицата. Ето и какво гласи декларацията: 

"Ние, лидерите на 27 държави членки и институциите на ЕС, се гордеем с постиженията на Европейския съюз: сградата на европейското единство е смел и широкообхватен план. Преди шестдесет години, когато се възстановявахме от трагедията след две световни войни, ние решихме да се обединим и да възродим от пепелта.

Изградихме уникален съюз с общи институции и силни ценности, една общност на мира, свободата, демокрацията, правата на човека и върховенството на закона, основна икономическа сила с несравними нива на социална защита и хуманно отношение към европейското единство. То започна като визия за няколко и с надеждата за мнозина. Европа отново се превърна единна. Днес, ние сме единни и по-силни. Стотици милиони хора усещат ползата от живота в Европа и в един разширен Съюз преодоляха старите различия.

Европейският съюз е изправен пред безпрецедентни предизвикателства в световен мащаб, така и в рамките на: регионалните конфликти, тероризъм, увеличаване на миграционния натиск, протекционизъм, социални и икономически неравенства, обединени, ние сме решени да отговорим на предизвикателствата, на бързо променящият се свят, да предложим нашата обществената безопасност, но и нови възможности.

Ние ще направим в Европейския съюз по-силен и по-устойчива чрез още по-голямо единство и солидарност между нас и чрез спазване на общите правила. Обединението е необходимост, но и нашата свобода на избор. Всека една сама държава, щеше да бъде маргинализирана от световните динамика. Само ако сме единни можем да повлияем на този динамичен свят и да защитим нашите общи интереси и ценности.

Ще продължите обединена, с различна скорост и интензивност, когато е необходимо, но винаги в една и съща посока, както сме правили и в миналото, при спазване на условията и винаги да държим вратата отворена за тези, които искат да се присъединят по-късно. Нашият съюз е единен и неделим.

През следващите десет години ние искаме от Съюза да бъде сигурен, проспериращ, конкурентоспособен, устойчив и социално отговорен, желанието и способността да играе централна роля в света и да моделираме глобализацията. Ние искаме на Съюз, в които гражданите ще имат нови възможности за културно и социално развитие и икономическия растеж. Искаме Съюз, който е отворен за европейските страни, които съответстват на нашите ценности и се задължават да ги насърчава.

В това време на промяна и наясно с опасенията на нашите граждани, ние се ангажираме с дневния ред на Рим и да декларираме, че ние ще направим усилия за прилагане на:

1. Безопасна и сигурна Европа:  Съюз, където всички граждани да се чувстват сигурни и могат да се движат свободно, където външните ни граници са сигурни чрез прилагане на ефективна, отговорна и устойчива имиграционна политика, която зачита международните стандарти, а Европа е решена да се бори срещу тероризма и организираната престъпност.

2. А просперираща и устойчива Европа: Съюз, който ще създаде растеж и работни места; Съюза, в който ще има силен, взаимосвързан и развиващ се единен пазар, който включва технологична трансформация. Стабилна и силна единна валута, която ще отвори пътища за развитие, сближаване, конкурентоспособностт, иновациите и търговията, най-вече да няма проблеми за малкия и среден бизнес в Съюза, който да насърчава устойчив растеж чрез инвестиции, структурните реформи и работа за завършване на Икономическия и паричен съюз; На Съюз където се икономиките ще се събират; на Съюз, където ще се осигури снабдяването с енергия и тя ще бъде достъпна и екологично чиста и безопасна.

3. Социална Европа: Съюз, който се основава на устойчив растеж, насърчаване на икономическия и социален напредък и сближаване и конвергенция, на защитата на целостта на вътрешния пазар; на Съюз, коъто взема предвид разнообразието на националните системи и ключовата роля на социалните партньори; Съюз, който ще насърчаване на равенството между жените и мъжете и правата и равните възможности за всички; Съюз, който се бори с безработицата, дискриминацията, изключването и бедността; На Съюз, където младите хора да получат възможно най-доброто образование и обучение и ще имат възможност да учат и за работят в целия континент; Съюз, който ще поддържа нашето културно наследство и насърчаване на културното многообразие.

4. По-силна Европа в света: Съюз, който ще разшири съществуващите партньорства, ще се изгради нова и ще насърчава стабилността и просперитета в непосредствена близост на Изток и на юг, но и в Близкия изток, Африка и света; Съюз, който е готов да поеме повече отговорности и да съдейства за създаването на по-конкурентоспособна и интегрирана отбранителна промишленост; Съюз, който се ангажира с подобряване на общото сигурност и отбраната, както и в сътрудничество и взаимно допълване с НАГО, като се вземат предвид националните особености и правни задължения; Съюз, който ще участва активно в Организацията на обединените нации и ще защитава на многостранна система, основана на правила, ще бъде горд от своите ценности и да защитава своите граждани, насърчаване на свободната и справедлива търговия и положителен глобален политически климат.

Ние ще преследваме онези, убедени, че бъдещето на Европа е в нашите ръце и Европейският съюз е най-доброто средство за постигане на целите си. Ние обещаваме да слушаме и да отговоряме на опасенията на нашите граждани, ние работим с нашите национални парламенти. Ние ще си сътрудничим в по-ефективно на всяко ниво във времето, или е в ЕС, национално, регионално или местно, с увереност и искрен дух на сътрудничество между държавите-членки, между тях и институциите на ЕС, в съответствие с принципа на солидарност. Ние ще дадем необходимото пространство за маневри на различни нива, за да се подобрят иновациите и потенциал за растеж в Европа.

Ние искаме Съюзът да бъде силен в големите въпроси. Ние ще насърчим демократичен, ефективен и прозрачен процес на вземане на решения и по-добри резултати.

Ние, лидерите, като си сътрудничат в рамките на Европейския съвет и сред нашите институции, ние ще гарантираме, че настоящата програма ще се прилага, за да станете утре реалност.

Ние сме обединени по-добро. Европа е нашето общо бъдеще. "

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай