Управляващата коалиция в Германия оцеля

Управляващата коалиция в Германия оцеля | StandartNews.com

Управляващата коалиция в Германия е спасена. След дълги и тежки преговори късно снощи Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и баварският Християнсоциален съюз с лидер Хорст Зеехофер (ХСС) се споразумяха по спорната тема за миграцията.

Договорката предвижда в Германия да бъдат създадени транзитни центрове, от които търсещите убежище, по силата на споразумения с други страни, ще бъдат връщани там, откъдето са дошли и където вече са регистрирани. Според Ангела Меркел споразумението запазва принципа на свободното придвижване и дава възможност на Германия да вземе мерки за ограничаване на нелегалната имиграция.

"Искаме да въведем мерки на национално равнище и същевременно да работим в партньорство със страните, откъдето идват мигрантите, както и с други страни."

Вътрешният министър Хорст Зеехофер изрази задоволството си от постигнатото споразумение и се отказа от намерението си да подава оставка.

"Това ясно споразумение съвпада с моите позиции във всички три области, което ще ми позволи да запазя поста си като министър на вътрешните работи"

Сделката трябва да бъде одобрена и от третия коалиционен партньор – Социалдемократическата партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай