Вкусни глезотии от Бари

Вкусни глезотии от Бари | StandartNews.com

В Южна Италия е невъзможно да спазваш диети, а кулинарията е като религията

"Ако не си ял вкусно, не можеш да мислиш правилно и трезво", казват италианците южняци.

Метаболизмът, твърдят те, зависи от манталитета и мисленето.

Казват, че в Италия няма лоша пица, няма лошо кафе, няма лоша паста и не съществува понятието лошо вино. Особено на юг имат своите уникални особености - прекалено вкусната кухня, уникалният и неповторим сладолед, любвеобилните и гальовни котки, а най-важното правило е спокойствието. Тук сякаш времето е спряло и никой не навива часовниците. Хората живеят задружно, като едно семейство, даже не си заключват вратите. В пълен контраст с нашето безсмислено забързано, нервно и изтощително ежедневие. Разговорите на пенсионерите за политика в градинките на Бари не са скандални, а забавни с певческа интонация в ла мажор. Философията им е базирана на три основни правила: 1. Търпението 2. Семейството и 3. Вярата. Уважението и любовта към възрастните са изнесени в култ в Южна Италия, където наистина младите се прекланят пред техните майки, бащи, баби и дядовци. Чести са случаите, в които по-младите жертват работните си места само и само да се грижат за своите остарели вече родители.

В едната такава социална ситуация домашната кухня е нещо от почти религиозен характер. Ако тръгвате за Южна Италия откажете се от всякакви диети - те са неприложими в тази част на света. Денят започва с чаша хубаво силно италианско кафе, после се хапват кроасанчета с пълнеж, на обяд се приема паста с вино и на вечеря пица. "Манджаре, манджаре, манджаре!", гласи популярният призив.

По улиците на старата част на град Бари могат да се видят и до ден днешен местните домакини, които приготвят най-вкусната на света домашна паста, наричана "Орекете", която буквално прилича на мънички ушички. "Орекете" се меси и точи със странни движения, напомнящ танц с ръце. Пастата се яде прясна, затова я точат в домовете си или пред къщите, като атракция. В магазините я има, но тя трябва да се сготви в същия ден и да не престоява. Не е добре да си я носите до България, тъй като продуктът се консумира на момента и няма да издържи по пътя.

Най-популярната разядка са бухтичките "Петулино". А червеното вино е абсолютно задължително, то се слага на масата заедно с минералната вода, без никой да ви е питал дали го искате. Виното се излива в големи кани. Вкусът е леко тръпчив, трайно остава по сетивата, а ароматът му опиянява още преди да сте отпили глътка. Това се дължи на благоприятните условия за отглеждането на гроздето.

Италианците в Бари похапват "бакала" - местна риба треска със сос бешамел. А най-накрая се сервира салата от червен айсберг - "месакете". Обичани са много и сладките ликьори, предимно приготвени в домашни условия. Няма по-вкусен сладолед от този в Полиняно а Маре, където дори е издигнат паметник на сладоледа. В този град монасите не могат да устоят на изкушението и често нарушават постите, като си хапват от сладкото изкушение. Огромните маслини, хубавото вино с прошуто и моцарела и кактусовите градини допълват морския пейзаж и са визитна картичка на мястото.

Готварски умения надминаха всичко, с което ни бяха гощавали до този момент в Южна Италия. Мастер-шефа на Руската църква в Бари - виетнамката Зина, хранеше тридесет човека, дошли да се поклонят на мощите на Св. Николай Чудотворец с невероятно вкусна домашна кухня и през цялото време ми разказваше тайните на вкусните си рецепти. Ето един от специалитетите на виетнамката Зина, който тя ни предостави специално за „Стандарт".

Стреснат октопод

Първо октопода се измива много добре и се оставя да престои 10 мин. Престояването е необходимо за успокоение както на октоподчето, така и на домакинята, твърди Зина. След което октопода се потапя точно три пъти в ледено студена вода, после също три пъти се потапя във вряла вряла вода. „Докато потапяте октопода трябва да си мислите само хубави и позитивни неща, ако можете – пейте", ни съветва виетнамката. Редувайки октоподчето в ледена и гореща вода ние „стряскаме" мускулатурата на пипалата, като по този начин те неусетно се отпускат. В никакъв случай не трябва да оставяме октопода да ври в същата вода, в която сме го „стреснали", защото стресът ще се предаде на този, който го консумира. Водите от двете тенджери се изхвърлят след процеса на стряскането. Налива се нова вода, хладка, където октопода се вари до пълното му сваряване. След което в дълбок тиган задушааваме една глава лук и оваляме там сварения октопод. Преместваме бланшираното съдържание , октопода с лука, в тава и го пъхаме във фурната до запичане на пипалата. Приготвяме заливка от лимон и чесън. Сервираме „стреснатият" октопод топъл, и го заливаме с венегретния сос от лимон и чесън. Прибавяме гарнитура от задушено броколи и карфиол. Октопода върви както с бяло, така и с червено вино. Разрешен е по време на пости, в дните позволени за риба. „Бон апети!" ви пожелава православната виетнамка, мастер-шефа Зина от Бари.

Наистина отдавна не бях хапвала толкова вкусно и истинско домашно!

Домашна паста „Орекетте" с домати и босилек

Продукти:
1 пакет „ушички" „Орекетте"
1/3 ч.чаша настърган кашкавал
1 с.л.зехтин
1 с.л.балсамико
300 гр.пресни домати, накълцани
1/3 ч.ч.листа пресен босилек
Стрит риган

Начин на приготвяне:
Сварете пастата във вряща подсолена вода.
Овкусете „ушичките" със зехтина и оцета балсамико .
Добавете доматите и босилека. Подправете с риган и черния пипер.


Домашна Апулска фокача с картофи, домати и маслини

Продукти:
500 г брашно
1 (200 г) картоф
1 с. л. зехтин
25 г прясна мая
или 7 г суха мая
1 ч. л. сол
250 мл топла вода
10-12 коктейлни домати
шепа черни маслини
щипка риган
морска сол
зехтин

Приготвяне:

• За рецептата "Апулска фокача с картофи, домати и маслини" картофът се сварява (най-добре на пара), обелва се и се пюрира.
• Маята се разтваря в топлата вода и се оставя да шупне за 10 минути.
• Брашното за рецептата "Апулска фокача с картофи, домати и маслини" се пресява, прибавя се картофеното пюре.
• Добавят се шупналата мая, солта и зехтинът.
• Омесва се еластично тесто.
• Поставя се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се да втасва около 1 час.
• Втасалото тесто за рецептата се разточва с диаметър 30 см.
• Поставя се в намаслена тава.
• Отгоре се разпределят доматите, нарязани на половинки и маслините, като леко се натискат отгоре.
• Напръсква се със зехтин, поръсва се със морска сол и малко риган.
• Апулската фокача с картофи, домати и маслини се пече в предварително загрята фурна на 220 С около 15-20 минути до златист цвят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай