Яценюк: ЕК да е гарант за руския газ

Яценюк: ЕК да е гарант за руския газ | StandartNews.com

Украйна разчита ЕК да влезе в ролята на гарант, че Русия ще изпълнява своите ангажименти относно цените на газа. Това заяви украинският премиер Арсений Яценюк на правителствено заседание. Ден по-рано в Брюксел се състояха тристранни преговори, на които обаче Москва и Киев не постигнаха договорка за газовите доставки. "Ако Русия наруши реда за ценообразуване и отново се опита да определи цена от 500 долара, както се предлагаше първоначално, то ние постигнахме споразумение с Еврокомисията, че фактически тя ще влезе в ролята на гарант, че Русия ще изпълни задълженията си за справедлива цена", каза Яценюк. По време на преговорите страните са се приближили до позиция, при която цената ще се определя по формулата в договора и на тази формула влияе цената на петрола. Това означава, че в края на тримесечието цената ще бъде 378 долара за хиляда кубични метра, а в началото на 2015 година - 365 долара, отбеляза премиерът. Той каза още, че Украйна ще поиска от САЩ и ЕС да й помогнат да плати дълга си за руския газ.

Той отбеляза също така, че Украйна е готова да купува газ от Русия с предплащане, информира ТАСС. Той заяви също, че Киев е готов да плати за вече доставения газ цена от 268 долара за хиляда кубични метра. За това Киев има средства - 3,1 милиарда долара, посочи Яценюк. Ще платим 1,45 милиарда долара веднага след сключването на споразумението между Украйна, Русия и ЕС, а още 1,65 милиарда ще платим до края на годината, уточни украинският премиер.

Тристранните преговори за газовите доставки в Брюксел в сряда приключиха без окончателно споразумение. Очакваше се те да продължат снощи, а руската делегация, която вчера отпътува за Москва, да се върне обратно в Брюксел. Според председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер всички условия от тристранния протокол на преговарящите са били съгласувани, с изключение на финансовите гаранции за плащането на доставките на руски газ. Именно това е основният проблем за успешния завършек на преговорите - докато не бъде окончателно изяснен въпросът за финансовата подкрепа на ЕС за Украйна, за да може "Нафтогаз" да изплати част от дълга си към Русия, няма да бъдат подписани и останалите документи. ЕС призова вчера Украйна и Русия да постигнат споразумение за решаване на газовия спор между страните, без да уточнява дали е готов да предостави финансова помощ на Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай