Западните лидери предупредиха Русия за нови санкции

Западните лидери предупредиха Русия за нови санкции | StandartNews.com

Европейските лидери и държавният глава на САЩ Барак Обама предупредиха Русия, че са готови да засилят санкциите срещу страната, в случай на нови нарушения на прекратяването на огъня в Украйна, информира CNBC.

Западните лидери излязоха с позицията след видео среща, която събра Обама както и държавните глави на Великобритания, Франция, Германия и Италия, както и с председателя на Европейския съвет.

Виртуалната среща се състоя в момент, в който насилието в Украйна продължава, въпреки че вече станаха две седмици от постигнатите договорености в Минск за примирие.

Обама удължи с една година срока на действие на редица санкции, казаха от пресслужбата на Белия дом. Става въпрос за продължаване на действието на ограничителните мерки по отношение на Руската федерация, приети от правителството на САЩ на 6, 16, 20 март и 19 декември миналата година. Тези санкции засягат редица руски граждани, включително официални лица, както и представители на правителството на бившия президент на Украйна Виктор Янукович. Освен това, мерките засягат редица големи руски бизнесмени, няколко компании и ръководството на самообявилите се Донецка и Луганска народна република, информира още БГНЕС. Според Обама всички тези санкции "следва да останат в сила след 6 март 2015".

"Това бе възможност за президента да осъди неуспеха на Русия и сепаратистите да се придържат към постигнатите договорености", заяви говорител на Белия дом. В същото време от Пентагона съобщиха пред Сената, че САЩ "сериозно" обмисля доставките на оръжия за Украйна.

"Лидерите са готови да продължат със санкциите към Русия, ако продължи нарушаването на договореното в Минск", се казва в позиция на Европейския съюз, по-късно потвърдена и от канцлера на Германия Ангела Меркел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай