Българи и ливанци могат да правят смесени IT фирми

Българи и ливанци могат да правят смесени IT фирми | StandartNews.com

У нас имаме по 200 бежанци на кв. километър, казва Сузан Музи, временно управляваща посолството на Ливан

1200 наши сънародници са се дипломирали в БГ университети 

Сузан Музи e временно управляваща посолството на Ливан в България. Тя е родена на 13 февруари 1980 г. в Бейрут. Омъжена, има две деца. Завършва бакалавърска степен по политически и административни науки и Ливанския университет, 2002 г. , след което взима диплома и по международни отношения от същия университет през 2004 г. Владее свободно арабски, английски и френски, пише поезия и проза.
Има солидна кариера като дипломат преди да поеме поста в София на 10 декември 2014 г.

- Г-жо Музи, след двегодишна политическа криза Ливан избра президент, подкрепян както от "Хизбула", така и от „Мустакбал". Как ще коментирате избора на Мишел Аун ?
- Първо, трябва да е ясно, че Н. Пр.генерал Мишел Аун бе подкрепен от много политически партии, а не единствено от Хизбула и Мустакбал, в допълнение към широката народна подкрепа.
Според чл.49 на Конституцията на Ливан, президентът е държавен глава и символ на националното единство. Такъв конституционен ангажимент бе ясно заявен от Н.Пр.Генерал Мишел Аун в произнесената реч при встъпването му в длъжност, което бе приветствано от всички партии с искрена готовност да сътрудничат в тази нова политическа фаза.
- В Ливан има утвърдена система за подялба на властта, съгласно която президентът е християнин-маронит, премиерът е мюсюлманин-сунит, а председателят на парламента – мюсюлманин-шиит. Това разпределение помага ли на властите в управлението на страната?
-Това разделение на властите бе установено съгласно Националния пакт и устното споразумение между ливанските политически лидери, което бе постигнато през 1943 г. По този начин, в страната с най-голямо религиозно многообразие в Близкия Изток мюсюлмани и християни са еднакво представени във всички конституционно уредени власти, в система, описана от конституционалисти и политолози като консенсусна демокрация.
- През последните 29 месеца се провалиха 45 заседания на ливанския парламент за избор на нов президент поради политически спорове и невъзможност да бъде осигурен кворум. Сега смятате ли , че страната ви се чувства по – стабилна, след избора на президент, и то християнин ?
-Избирането на нов президент определено сложи край на институционалната дисфункция на фона на многото трудности и предизвикателства заобикалящи Ливан и изискващи сериозни и постоянни усилия за неуморното им решаване. Позитивната политическа атмосфера довела до избирането на нов президент, постоянните усилия за съставяне на ново правителство, готовността да се проведат парламентарни избори следващата пролет съгласно нов изборен закон, който да осигури справедливо представителство, са всички онези стъпки , които допринасят за стабилността на нашата страна.
- Сирийската криза породи нечувана бежанска вълна. Само в Ливан имате над 1.5 млн. сирийски бежанци. Как смятате да се справите с този проблем ?
-Ливан прояви великодушие и щедрост и прие 2 млн. бежанци, воден от своята култура на плурализъм, отвореност и хуманност. Страната ни постоянно понася тежестта на сирийската криза, като предизвикателствата в икономическо, социално, демографско и политическо отношение нарастват, както и тези в сферата на сигурността. Страната ни е единствена в света с такова съотношение на брой регистрирани бежанци или преселници на глава от населението /200 на 1 кв.км/.
Ливанското правителство е разработило рамков годишен план за действие, за да осигури хуманитарна помощ и закрила на най-уязвимите, но винаги е имало недостиг на международна помощ не само за бежанците, а също и за приемащите ги общности и правителство. В цифри, икономическият растеж е под 1.5%, икономическите загуби са около 20 млрд. долара, държавният дълг- 75 млрд. долара, т.е. 140% от БВП, а 1.5 млн. ливанци се считат социално уязвими.
Единственото решение на тази криза е да се осигури бързо и сигурно завръщане на сирийските бежанци във взаимодействие с властите на засегнатите страни и с ООН. Мога да добавя също, че нашата Конституция ясно постановява, че не може да има трайно заселване на неливански общности в Ливан.
- Ливанският президент в едно негово изказване заяви, че „лагерите не трябва да се превръщат в скривалища за екстремисти". Как Ливан се бори срещу тероризма ?
-Трагичните събития в Брюксел и Париж показаха, че терористите се инфилтрират в потока бежанци, преминаващ през Европа. Ливан ще вземе всички необходими мерки, за да защити сигурността на страната и на своите граждани, като прави ясно разграничение между бежанци и тероризъм.
- Наскоро се навършиха 50 години от установяването на дипломатически отношения между България и Ливан. Как отбелязахте тази годишнина?
- Ливанското посолство в София, във взаимодействие с Асоциацията на ливанците в България, организира честване по този повод на 27 септември 2016 г. в НДК. Програмата включваше прожекция на кратък документален филм, както и изложба. Хвърлихме светлина върху общи исторически, културни и социални факти между двете страни.
- С какви постижения можете да се похвалите в двустранните отношения на страните ни през този половин век ?
-Бяха разменени официални посещения между двете страни и подписани редица двустранни споразумения с широк обхват, които създават условия за засилване на сътрудничеството в много области, макар че някои от тези споразумения се нуждаят от преразглеждане и допълнения или от приемане на нови законови рамки.
България бе образователна и бизнес дестинация за ливанците. Повече от 1200 наши сънародници са се дипломирали в български университети, 93 ливански фирми и 51 представителства са регистрирани в България, 47 млн. евро са ливанските инвестиции до края на 2014 г. Следва да добавим и 5975 ливански туристи посетили България през 2015 г. В същото време редица български компании участват в инфраструктурни проекти в Ливан, предвид тяхната професионална репутация и експертиза.
Ливанска икономическа делегация посети София на 25 април 2016г. във връзка с провеждането на Ливано-български бизнес форум. Беше подписан меморандум за разбирателство между Търговско-промишлените палати на двете страни , като паралелно с това бе учреден и Българо-ливански бизнес съвет. Целта е да се улеснят и разгърнат потенциални партньорства между ливански и български бизнесмени, както и да се проучи възможността за създаване на смесени дружества в IT сектора и аутсорсинг индустрията насочени към пазарите в Африка и района на Персийския залив, защото нашите страни могат да играят ролята на врата към ЕС, от една страна, и към Близкия Изток, Африка и Персийския залив, от друга. В ход е също и подготовка за организирането на българска седмица в Ливан.
- Навремето у нас имаше много ливански студенти. Сега в Бейрут има Асоциация на завършилите в България. Как са се реализирали българските възпитаници в Ливан?
- През 1988 г. бе учредена Асоциация на дипломиралите се в България ливанци. Асоциацията допринася активно за популяризирането на българската култура, образование и туризъм, работейки в сътрудничество с посолството на България в Бейрут. Тези възпитаници на български университети са пример за лоялност и безусловна любов към България. Те могат да бъдат мост за укрепването на двустранните отношения в различни аспекти, и в частност в установяването на академично сътрудничество и партньорство. Всъщност, българската страна предложи програма за сътрудничество в образованието, културата и науката през 2015 г. Тя е предмет на обсъждане от ливанска страна за окончателно одобрение. Това би било стъпка напред по отношение на обмена на студенти

- Ливан е известен в цял свят с невероятната си кухня! Няма страна в света в която да няма ливански ресторант. Вие самата обичате ли да готвите? Кое е любимото Ви ястие?
- Една от най-влиятелните туристически марки в Интернет- Travel and Leisure /Пътуване и отдих/, номинира Бейрут като най-добра кулинарна дестинация в света, с резултат, който изпреварва в класацията Франция (3), Флоренция (4) и дори Рим (6).
Кухнята е един от забележителните компоненти на нашата културна идентичност. Разбира се, аз също обичам да готвя като използвам майчините традиционни рецепти. Що се отнася до любими ястия, мога да ви уверя, че ливанското мезе като кеббе, хоммус, лозови сарми , табуле и фатуш, е просто неустоимо!
- От доста време сте вече в България. Кое е любимото Ви място тук, къде се чувствате най-добре ?
- България е страна с богато историческо и културно наследство. Пейзажът и историята на всеки град или село добавят особено очарование. Толкова много са местата , които могат да ви донесат удоволствие и комфорт. Ще спомена Созопол, Несебър, Пловдив, Казанлък , Велико Търново...
Имам и любими българския ястия- шопската салата, баницата и мусаката.
- Какво ще пожелаете на читателите на в. „Стандарт"?
- Бих искала да пожелая на българите като цяло да вярват в страната си, в нейния голям потенциал. И да дадат всичко от себе си за нейния напредък и просперитет. Ще завърша с една българска поговорка: "Капка по капка – вир става".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай