Хамас отвлече израелски войник

Хамас отвлече израелски войник | StandartNews.com

Похищението сложи край на едва започналото тридневно примирие между Тел Авив и терористите

За пръв път от началото на конфликта в Ивицата Газа Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" приеха тридневно прекратяване на огъня след 24 дни на взаимен обстрел и над 1200 загинали, но часове по-късно то бе прекратено.

Причина за това стана отвличането на израелски войник близо до град Рафах, в южната част на анклава. "Израелската армия (IDF) изпълни заповедта на правителството и приложи спиране на огъня за 72 часа в 8.00 ч на 1 август. Около 9.30 ч бе извършена атака срещу израелски войници, разрушаващи тунел. По първоначални данни при инцидента е бил отвлечен от терористи израелски войник", съобщи израелското посолство в София, като цитира изявление на армията в Тел Авив. В комюникето се посочва, че военните са започнали разузнавателна операция по издирването на похитения войник, а семейството му е уведомено. По-късно членът на ръководството на Хамас Муса Абу Марзук потвърди, че израелски войник е бил похитен от въоръженото крило на движението - Бригадите на Иззедин ал Касим, но това било станало преди началото на 72-часовото прекратяване на огъня, след като атентатор камикадзе атакувал група израелски военни близо до град Рафах.

Съобщението за примирието бе направено без предупреждение посред нощ от американския държавен секретар Джон Кери в Индия и от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Ню Йорк. Двамата посочиха, че са получили уверения, че всички страни в конфликта са се споразумели за безусловно прекратяване на огъня, по време на което да се водят преговори за по-трайно примирие.

Целта бе по време на примирието цивилните в Газа да получат хуманитарна помощ, да погребат мъртвите, да се погрижат за ранените и да се запасят с храни. "Отново терористичните организации в Ивицата Газа нарушават примирието, което самите те поеха ангажимент да спазват пред Джон Кери и Бан Ки-мун", се посочва в съобщение на пресцентъра на израелския премиер Бенямин Нетаняху. От своя страна израелската армия уведоми ООН, че прекратяването на огъня е приключило и че възобновява ударите по цели в Газа.
През 2006 г. "Хамас" отвлече израелския войник Гилад Шалит и го държа 5 г. в плен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай