Почина първият регистриран пациент с ебола в Мали

Почина първият регистриран пациент с ебола в Мали | StandartNews.com

Бамако. Първият регистриран пациент с вируса ебола в Мали е починал, съобщават световните медии, цитиращи здравните власти на страната.

Жертвата на смъртоносния вирус е двугодишно момиченце, пристигналo с баба си от Гвинея – една от трите страни, най-силно засегнати от епидемията на вируса. Детето е било диагностицирано с ебола този четвъртът (23 октомври 2014 г.).

Световната здравна организация (СЗО) оцени риска от ебола в Мали като "извънредна ситуация", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Вчера те съобщиха, че детето е било многократно в ситуации, при които е можело да зарази и други.

Говорителката на здравното министерство заявява, че десетките хора, които са имали контакт с момичето, засега не са показали никакъв симптом, свързан с вируса. Освен нея, още над 40 души в страната са под наблюдение. Те включват 10 медицински работници, които са били в контакт с момичето в град Кайес, западно от столицата на Мали. Кайес има население от около 128 000 души.

Детето е посетило клиника за първи път във вторник, след влизането си в страната, съобщават още от СЗО на пресконференция в Женева, Швейцария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай