Постигнаха ново примирие в Алепо

Постигнаха ново примирие в Алепо | StandartNews.com

Започна евакуирането на първия конвой хора, които имат нужда от медицинска помощ, от бунтовническия анклав в Източно Алепо към контролираната от сирийското правителство западна част на северния град, предаде Ройтерс, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи, че за момента цивилни и бунтовници не са били изведени от Източно Алепо.

Започнала е подготовка за евакуиране на бунтовниците към Хан Туман, югозападно от града, каза военна медия на Хизбула, цитирана от Ройтерс. Ливанското шиитско движение е важен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад и участва активно в битката за Алепо.

Ахрар аш Шам, една от водещите бунтовнически групировки в Сирия, заяви, че новото прекратяване на огъня в северния град е влязло в сила, след като преговарящите са превъзмогнали опити на Иран и свързани с него милиции да попречат на сключването на споразумението, предаде още Ройтерс, цитирани от "Дарик".

Техеран по-конкретно не е искал да позволи евакуирането на бунтовниците от Източно Алепо, каза говорителят на Ахрар аш Шам Ахмад Кура Али. Вчера се появиха съобщения, че Иран се стреми да обвърже примирието с освобождаването на ирански пленници на бунтовниците и с предаването на телата на иранци, убити в сражения в Сирия.

Според сирийски бунтовници Турция е изиграла главна роля за това Русия да бъде убедена да окаже натиск върху сирийското правителство да спазва споразумението. Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се договориха в телефонен разговор вчера за възобновяване на примирието в Алепо, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай