Президентът на Буркина Фасо остава на власт

Президентът на Буркина Фасо остава на власт | StandartNews.com

Президентът на Буркина Фасо Блез Компаоре президент заяви, че ще остане на власт в продължение на една година в рамките на преходно правителство, след дни на бурни протести, които искат оставката му, предаде Би Би Си.

По-рано, демонстранти, разгневени от опита му удължи 27-годишното си управление, подпалиха парламента и правителствени сгради.

Компаоре каза, че ще предаде властта, след като преходното правителство приключи своя 12-месечен срок, и обяви че вдига извънредното положение, обявено в четвъртък.

Протестиращи в Буркина Фасо подпалиха парламента в столицата Уагадугу и кметството в град Бобо Диуласо заради предложените спорни промени в конституцията, позволяващи на президента Блез Кампаоре да остане на власт. Промените по-късно бяха оттеглени, но протестите срещу президента продължават да се разрастват.

Протестиращите подпалиха няколко канцеларии в парламента, включително тази на председателя му. Заседателната зала бе плячкосана.

Силите за сигурност, охраняващи район близо до президентския дворец, пък откриха огън с бойни муниции и са използвали сълзотворен газ, за да спрат наближаващи тълпи от протестиращи.

В град Бобо Диуласо демонстранти подпалиха кметството и централата на партията на държавния глава.

Протестиращите опожариха също дома на кмета поддръжник на президента Блез Кампаоре, както и къщата на правителствения говорител Ален Едуар Траоре, ко йто е роден в района.

Насилието в Уагадугу вече взе жертва - 30-ина годишен мъж, намерен с рана на слепоочието на около 300 м от дома на Франсоа Кампаоре - брат на президента и влиятелна фигура на режима. Според очевидец, цитиран от АФП, той бил застрелян от телохранител на Франсоа Кампаоре.

Проектът за промяна на конституцията предвиждаше увеличаване от два на три на максималния брой 5-годишни президентски мандати, за които може да бъде избиран един и същи политик. Вторият мандат на президента Компаоре изтича догодина, но промяната би му позволила да се кандидатира и на следващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай