ЦРУ с планове за разделяне на Сирия

ЦРУ с планове за разделяне на Сирия | StandartNews.com

Сирия няма да остане една държава, а Съединените щати обмислят варианти за разделянето й. Това са думи на директора на ЦРУ. "А докато Башар Асад остава на власт, мир няма да има", заявява още Джон Бренан.

„Може да има преходен период. Но дори и по време на този период трябва да е ясно, че Асад няма да е част от бъдещето на Сирия. Докато това не стане, сирийците ще продължат да умират", разкрива директорът на ЦРУ Джон Бренан.

Директорът на Централното разузнавателно управление на Съединените щати разкри и някои от вариантите за подялба на Сирия, съобщава Нова телевизия.

„Може да е някакъв вид конфедерация, в която различните вероизповедания се самоуправляват. Разглеждаме отделните части на Сирия, за да преценим кои биха могли да се самоиздържат и кои биха имали нужда от помощ отвън", коментира той.

Плановете за подялба включват и Ирак. Конфликтът в двете държави е свързан, като терористични групировки свободно преминават границата, която практически не съществува.

„Населенито на Сирия е западната част, където е формиран този гръбнак на страната. На изток има повече пустини и по-малко селища. Но, за да настъпи период на успокоение, трябва едновременно да се реши проблема в съседен Ирак", добави Джон Бренан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай