Убиха бос на "Ал-Кайда"

Убиха бос на "Ал-Кайда" | StandartNews.com

Един от лидерите на терористичната организация „Ал Кайда" беше убит при атака на американски дрон в северозападна Сирия в неделя, информираха джихадистки лидери, цитирани от „Гардиън".

Абу ал-Хаир ал-Масри, който е част от групировката в продължение на 3 десетилетия и е зет на покойния й основател Осама бин Ладен, е бил умъртвен от ракета, изстреляна от дрона, докато е пътувал с автомобил.

Смъртта му е била потвърдена от членове на групировката „Джабхат Фатах ал-Шам" и от други ислямистки лидери.

Ал-Масри беше приближен и на лидера на „Ал-Кайда" Айман ал-Зауахири. „Неговата смърт е не по-малко важна от смъртта на Бин Ладен, заяви Хишам ал-Хашими, писател от Багдад, проучващ ислямистите. - Той беше идеологически водач на организация, действаща в Ирак, Сирия и Йемен и беше номер 2 в Ал-Кайда като цяло." „Шейхът беше заместник на Ал-Зауахири", потвърди Рами Абдел Рахман от Наблюдателния съвет за човешките права в Сирия. Ал-Масри беше и един от извършителите на смъртоносните атентати в Африка през 1998 г., които на практика легитимираха „Ал-Кайда" като фактор сред терористите.

Източник от Пентагона потвърди вчера за проведена акция, без да уточнява коя е била целта.

Ал-Масри е поредният убит джихадистки лидер през последните седмици, за когото Пентагона съобщава, след Мохамад Хабиб Бусадун ал-Туниси и Абд ал-Джалил ал-Муслими от „Ал-Кайда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай