В Тел Авив откриха паметник, посветен на спасяването на българските евреи

В Тел Авив откриха паметник, посветен на спасяването на българските евреи | StandartNews.com

Министър-председателите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху откриха паметник, посветен на спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през 1943 г.

„Този паметник има своя брат-близнак в София. Днес беше възстановена една историческа справедливост. Това не е резултат на ексцентрична идея. В поставянето на два идентични паметника в столиците на България и Израел има дълбок смисъл. Той е в това, че двете ни страни, двата ни народа, заедно признават историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и почитат паметта на техните спасители", каза българският министър-председател при откриването на монумента. Той посочи, че този акт е бил невъзможен във времената на най-ожесточените нацистки опити за унищожаване на еврейското население, но благодарение на Българската православна църква, съвестта и смелостта на видни български политици и общественици, и на българските граждани, които открито и категорично са се противопоставили на депортирането на 48 000 български евреи, спасението се е случило.

„Днес второ и трето поколение български евреи, граждани на Израел, а и на България, са онзи мост на приятелство и подкрепа, които правят междудържавните ни отношения уникални и сърдечни", каза министър-председателя Бойко Борисов и допълни, че днес в Израел живеят повече от 100 000 евреи, потомци на онези 48 000 български евреи.

Бойко Борисов завърши своето изказване с убеденост, че трябва да се работи за добруването на двата народа и призова българските евреи, живеещи в Израел когато се скарат или спорят за нещо, защото имаме тази черта в българския характер - да идват на паметника, да се сдобрят. По-добри от нас за себе си, като братя няма, каза в заключение българския министър-председател.

В своето изказване израелският министър-председател Бенямин Нетаняху изтъкна, че евреите никога не забравят истинските си приятели. Той посочи, че в онези мрачни времена единствено българският и датският народ са се застъпили за тях. Затова той бе категоричен, че евреите никога няма да забравят смелата постъпка на българите, които са лягали на релсите и по този начин са попречили на влаковете да потеглят към лагерите.

Паметникът, посветен на спасяването на българските евреи през 1943 година, е дело на архитект Момчил Цветков. Той е идентичен с монумента, издигнат през 2016 г. до Народното събрание на Република България и символизира признанието на историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и отдава почит към паметта на техните спасители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай