Червеноармейци, песни и пирожки за Деня на Русия

Червеноармейци, песни и пирожки за Деня на Русия | StandartNews.com

Оля Ал-Ахмед,
наш пратеник в Москва


Денят на Русия е справнително млад празник. Всяка година той се отбелязва на 12 юни поради две причини. През 1990 г. се провежда Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация и се приема Декларация за суверенитета на Русия. Година по-късно на същата дата се провеждат първите демократични избори за президент. С указ на президента Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет. През 2001 г. празникът получава сегашното си название и става национален.

Вчера Денят на Русия бе достойно отпразнуван в цялата страна. Само в Москва имаше тридесет площадки, където кипеше разнообразна програма. По повод на празника държавната информационна агенция ТАСС подготви специален проект, който разкрива историята на символите на страната – герба, знамето и химна, както и данни за приемането на Конституцията. По традиция, в Деня на Русия президентът връчва Държавни премии на дейци на науката и културата. Владимир Путин определи празника като

един от най-значимите за страната

предаде ТАСС. В реч на прием държавният глава отбеляза, че днес (вчера - бел. ред.) руските граждани честват републиката, колосалния труд на хората и утвърждават историята на страната. Путин отбеляза, че твърдата гражданска позиция на хората поддържа и укрепва суверенитета на страната. Думите му се потвърдиха през деня от Червения площад и от затворената специално за празненствата ул. "Тверская". Червеният площад от паметника на Маршал Жуков и по продължението на цялата "Тверская" бе заграден и подсигурен от полицията. Пред Кремъл празникът премина под егидата на правителството и под мотото "12 юни – времената на епохата. Историята на победите на Русия". Хиляди полицаи следиха за реда на площада и по оживените места на Москва. На огромната заградена площ стотици артисти пресъздаваха историята на всичките руски епохи и победи. Тук минувачите можеха да се докоснат до християнските воини от Киевска Рус и до викингите. Присъстваха дори шаманите от Сибир и Алтай, които демонстрираха своите заклинания за победа. Буквално едно към едно бе пресъздадена епохата на Наполеон и Бородинската битка с ранените воини на бойното поле.

Яки мъжаги показваха прийоми от самбото

и дори учеха желаещите на някои хватки. Други пък се сражаваха с копия и саби. От площада се преминаваше през специална ограда, символизираща Москва по време на Великата Отечествена война. Танкове, военни самолети, катюши, дори военно-полева кухня болница присъстваха на импровизирания манеж по "Тверская". Впечатляваща бе огромната опашка от граждани, желаещи да се запишат като доброволци в редовете на Червената Армия. Взимаха всички, без ограничения и разпределяха по професии. След записване се минаваше медицински преглед и боецът бе обявяван за годен за служба. "Насам, насам, хора! Тук ще получите призив за армията, за да защитите родината", викаше мъжът във военна униформа. Пратеникът на "Стандарт" също получи повиквателна и бе разпределен като свързочник – кореспондент. Освен военна мощ, бяха демонстрирани и различни занаяти, характерни за Русия. На няколко места бяха инсценирани ковачници, където силни руски мужици учеха малчуганите как се кове желязото. За момичетата пък бяха построени кухни, където жени, облечени в традиционни народни носии

обучаваха бъдещите домакини да пекат пирожки

да точат кори и да правят пелмени. На повече от двадесет сцени звучеше музика от различни епохи. Песни и танци съпровождаха всяка една от демонстрираните 12 епохи в центъра на руската столица. За празничното настроение се погрижиха петдесет ресторантчета, открити специално за Деня на Русия на площад "Манежная" и по "Тверская". На всеки ъгъл се продаваше великолепния автентичен руски сладолед "Пломбир", към който даваха подарък по едно руско знаменце.
Освен в самият център бяха организирани празненства в 19 парка на столицата. В кината безплатно се прожектираха филми, посветени на Русия, нейните победи и успехи. На площад "Пушкин" се проведе най-мащабният фестивал "Многонационална Русия". Празненствата в Москва продължиха цял ден и завършиха с грандиозен концерт на Червения площад, в който на сцената изгряха всички звезди на Русия. Концертът стартира в 17 ч. едновременно от 6 сцени и приключи точно в 22 ч., когато започна грандиозен салют с 500 залпа.

Патриотичен видеоклип събуди Русия

на 12 юни. В интернет се появи видео, посветено на великите открития и хората, прославили страната по целия свят. "Това е Русия, в която се раждат много велики хора, даряващи света с много велики идеи, които движат напред научния прогрес, с който се променя всеобщият исторически процес", се казва в клипа. Във видеото се споменават изобретателят на радиото Александър Попов, първият космонавт Юрий Гагарин, учените Дмитрий Менделеев и Игор Курчатов, режисьорът Константин Станиславски, класикът Антон Чехов, балерината Анна Павлова, цар Петър Първи и много други. Създателят на проекта Игор Матвиенко каза, че Денят на Русия е ден за обединение на хората. "На празника човек особено силно усеща неразривната си връзка със страната, приятелите, колегите", твърди той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай