Лавров: Русия не желае да продължава войната на санкции

Лавров: Русия не желае да продължава войната на санкции | StandartNews.com

Москва. Русия няма желание да продължи войната на санкции, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за руския Пети телевизионен канал, предаде БНР.

"Не сме заинтересовани настоящият период да се проточва до безкрай. Ние нямаме никакво желание да продължим войната на санкциите, размяната на удари. Няма да продължим да налагаме санкции само, за да дразним някого, както се случва с нашите партньори, когато те приемат по отношение на нас принудителни мерки", обяви Лавров.

Отношенията между Русия и САЩ се нуждаят от второ „рестартиране", заяви Лавров.

"Имаме контакти, има и диалог. Макар и в ограничена и непълна форма, но все пак ги има. Главният проблем се състои в това, че искаме отношенията ни да бъдат нормализирани, но не сме ние отговорни за тяхното разрушаване. Затова сега е нужно това, което администрацията на президента Барак Обама нарече „рестартиране" след влошаването на отношенията ни със САЩ в последните години от управлението на Джордж Буш", посочи Лавров.

По-рано Лавров осъди от трибуната на Общото събрание на ООН американския военен интервенционизъм и обяви, че Русия няма да се поддаде на икономическия натиск на Запада.

В интервюто Лавров припомни, че Путин е подел инициативата за подпомагане на украинците за разрешаване на военно-политическата криза в тяхната страна.

Лавров отчете, че диалог между страните в Украйна има и има резултати от изпълнението на минските договорености.

"Установи се прекратяване на огъня, естествено не без проблеми. Внедрява се механизъм за контролирането на това прекратяване на огъня. Започнаха преговори по линията Русия-ЕС-Украйна, възобновяват се газовите преговори", посочи Лавров.

"Ако бяхме проявили всички аналогична добра воля, според мен отдавна щяхме да излезем от този ненормален период", подчерта руският външен министър.

Той припомни, че решението, взето от ЕС и Украйна да не влиза в действие до края на 2015 г. споразумението за асоцииране на Украйна в онези му части, които създават риск за руската икономика, е същото, за което е настоявал и Виктор Янукович, когато е искал да отложи подписването на споразумението през ноември на 2013 г..

"Стигнахме до аналогичен резултат 10 месеца по-късно, но с огромната цена на човешки животи", каза Лавров.

Лавров също така споделя в интервюто, че не на всеки му харесва, че Русия след разпадането на СССР постепенно е придобила икономическа мощ и е започнала да говори на международната арена с независим глас, а не само "да кима по мнението на западните столици, преди всичко от Вашингтон".

Според него "арогантните" отговори на действията на Русия са предизвикани от лични раздразнения, "които са неприемливи за истински политици".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай