Медведев подписа указ за "защитни мита" спрямо украински стоки

Медведев подписа указ за "защитни мита" спрямо украински стоки | StandartNews.com

Сочи. Руският премиер Дмитрий Медведев подписа указ, който позволява въвеждането на мита за стоки, внесени от Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Медведев заяви, че указът засяга "храни и продукти от леката и преработвателната промишленост".

Премиерът заяви, че въвеждането на митата ще влезе в сила в случай, че Украйна започне да прилага условията на Споразумението за асоцииране с ЕС по-рано от обявената дата през 2016 г.

По думите на премиера спрямо Украйна може да бъде въведен обичаен режим на "най-облагодетелствана държава". Мита ще бъдат наложени върху хранителни стоки и продукти на леката и преработвателната промишленост, а официално целта им е "единствено за защита на руските производители от нелоялна конкуренция".

Медведев посочи, че новите мита няма да бъдат въведени веднага. Това обаче ще се случи при условие, че Украйна подпише икономическите глави от споразумението за асоциация с Европейския съюз преди договорения срок — 1 януари 2016 г. Премиерът добави, че става дума както за практическото изпълнение на споразумението, така и за юридическото.

"Ние не можем да допуснем в случай, че отделни елементи от споразумението, които са заплаха за нашия пазар, започнат да действат преждевременно, на дъмпингови цени на руския пазар да навлиза продукция от Евросъюза през Украйна, която в момента е част от зоната ни за свободна търговия. Не сме сключвали подобни договорки – ние нямаме режим на свободна търговия с ЕС", каза той.

На 16 септември украинският парламент и Европарламентът ратифицираха договорът за асоциация на Украйна към ЕС, който трябва да влезе в сила на 1 ноември 2014 г. Москва се договори с Киев и Брюксел, че търговско-икономическата част на договора няма да влезе в сила до 1 януари 2016 г. Министерство на икономиката на Русия още тогава съобщи, че е възможно въвеждане на "защитни мита" за украински стоки, в случай, че свободната търговия между Украйна и ЕС започне по-скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай