Очевидец: Моторите на ТУ-154 внезапно спряха ОБЗОР

Очевидец: Моторите на ТУ-154 внезапно спряха ОБЗОР | StandartNews.com

 

Претоварване или техническа неизправност са основните версии за катастрофата, Изключват терористична атака

 

В ранното утро на 25 декември в Черно море, на половин километър от бреговете на Сочи, падна летящия за Сирия самолет Ту-154. На борда му имаше 92 пасажери - экипажът, военнослужащи, журналисти и музиканти от ансамбъл "Александров". Понеделник в Русия бе ден на национален траур.

 

Претоварване или отказ на техниката са най-вероятните причини за падането на самолета Ту-154 над Черно море. Това съобщи "Интерфакс", цитирайки свой източник.

 
Свидетелските показания и данните от разследването сочат, че самолетът не е могъл да набере височина, а след това е паднал в морето. "Възможни са повреди в агрегатите, отговарящи за набирането на височина, или недостатъчна тяга на двигателите. Не е изключен и човешкия фактор, който може да помогне за възникването на критичната ситуация", коментира източникът.
 

По-рано вчера стана ясно, че Руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) работи по четири версии за катастрофата на Ту-154, съобщи life.ru. Сред тях са попадане на предмет в двигателя, некачествено гориво, пилотска грешка и техническа неизправност.
 

Изключва се версията за терористичен акт. "Версията се опровергава от материали от обективен характер и от показанията на очевидци", подчертал източникът. Че инцидентът не е терористичен акт са категорични и спецслужбите.

Оттам посочват и че Ту-154 не е превозвал военен товар или пиротехнически средства.

Много въпроси стоят пред експертите, които търсят причината за падането на Ту-154, пише "Газета ру". Не са намерени черните кутии, не е ясно под какъв ъгъл е падала машината и по каква причина по време на падането курсът на лайнера бил рязко сменен.

Участници в издирвателната операция откриха отломки в Черно море на дълбочина от 25 метра, които били разпръснати на територия от 400 м. По данни на Интерфакс отломки от самолета са разпилени от 1,5 до 8 км от брега.

Самолетът катастрофира над Черно море малко след излитането си от Сочи, където спира да зареди на път за Сирия.

На седмата минута от полета обаче изчезва от радарите без да е подаден сигнал от екипажа. Скоро става ясно, че машината е паднала в Черно море.

Почти веднага се появиха и разкази на очевидци.

"Чухме, че излетя самолет. Моторите работеха нормално. С края на окото си видях светлина. В този момент нямаше шум от мотори, те вече не работеха. В един момент изведнъж заглъхнаха", разказва Ирина Адвеенко от Краснодарския край по един от руските тв канали.

Прокуратурата в Русия е завела углавно дело за нарушение на правилата на полетите, довело до тежки последствия.

При възстановка на последния полет на Ту 154 става ясно, че непосредствено преди изчезването от радарите ледците рязко сменили курса - обърнали машината на 180 градуса.

Съобщава се, че самолетът е управляван от опитен пилот, който има над 3000 летателни часа. Машината е ремонтирана през 2014 г. и е минала технически преглед през 2016 г.

В издирвателните и спасителни операции след катастрофата участват на смени денонощно 3500 души. До вчера следобяд бяха намерени 11 тела и 154 останки от машината.

Голямата човешка драма породи и слухове и спекулации в медиите. Тръгна слух, че от морето са вадени пътници от катастрофиралия самолет Ту-154 със спасителни жилетки. Руското министерство на отбраната обаче бързо отрече тази информация. Всички слухове, че са вадени пътници със спасителни жилетки от Черно море, са срамни инсинуации, заявиха от министерството.

 

Намериха тялото на капитана

Водолази извадиха тялото на командира на разбилия се в Черно море руски самолет на министерството на отбраната Роман Волков.
Намерени бяха и телата на още двама загинали в катастрофата, предаде ТАСС, като се позова на представители на силовите структури.

"Днес бяха намерени двама загинали и части от тела. От началото на операцията по издирването са открити телата на общо 13 загинали", съобщи един от източниците.

 

Втори ден търсят черните кутии

Втори ден не могат да бъдат намерени черните кутии на катастрофиралия руски самолет ТУ-154. В тях е записана информация, която може да даде повече светлина върху това, което се е случило преди зловещия инцидент.

Водолази и подводни роботи търсят черните кутии на дъното на Черно море. Вчера те работиха на дълбочина от 40-60 метра, въпреки че се предполага, че отломките от разбитата машина може да са паднали на дълбочина до 100 метра.

"За съжаление записващите устройства на този тип самолети не са оборудвани с радиосигнал, затова ще ги търсим да дъното, сред тези отломки на машината, които, надявам се, са се запазили". Това обясни министърът на транспорта на Руската федерация Максим Соколов, който разследва трагедията.

 

Руската „Майка Тереза"
предрекла смъртта си

Д-р Елизавета Глинка пътувала с хуманитарна помощ за болницата в Тишрин

Шефът на фонда „Справедлива помощ" Елисавета Глинка, или д-р Лиза, както е наричана, също имала предчувствие, че може да не се върне от Сирия. На 8 декември 2016 г. д-р Глинка получава Държавна награда за достижения в хуманитарната дейност в Кремъл. Тогава тя съобщава, че е решила да отиде в Сирия. "Утре летя за Донецк, а оттам - за Сирия, както и десетки други доброволци, занимаващи се с хуманитарна дейност. И ние не сме уверени, че ще се върнем живи. Защото войната – това е адът на земята и аз знам за какво говоря", казала Елисавета Глинка. Д-р Лиза нрябвало да лети с Ту-154, за да съпровожда хуманитарен товар за университетската болница в Тишрин.
Тя е оставила на колегите си инструкции какво да правят в случай на нейната смърт. Защото и преди се притеснявала, че може да загине по време на някое от пътуванията си в горещи точки и искала да сложи в ред делата си.
„Доктор Лиза винаги пътуваше на такива опасни места и ни оставяше строги инструкции – какво да правим, ако нещо се случи с нея. Тя забрани например категорично да се допускат журналисти до децата, за които се грижеше – те са 10-12 деца, тя ги виждаше всеки ден почти, носеше им храна, готвеше им дори, те бяха нейното семейство. И сега все едно са загубили майка си. Тя казваше: „Нека само да няма никакви вахканлии в дома на милосърдието, заключете и не пускайте никого", разказва Наталия, помощничка на доктор Лиза.
Часове, след като стана ясно, че известната руска общественичка е била на самолета, на входа на сградата, където се намира благотворителния й фонд, се образува импровизиран мемориал. Хората оставят пред него цветя и свещи, на място се събират нейни приятели и колеги, които искат да й окажат почит.
"Доктор Лиза бе образец на безкористна служба. Спасяването на хора бе делото на живота й. Тя бе готова без колебание да рискува живота си, не се боеше от куршумите и снарядите, ако имаше шанс да помогне на децата" Това каза председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.
До приключването на броя тялото на д-р Лиза не бе сред намерените.

 

Последен смс: Лягайте
да спите, зайчета мои

Последното си телефонно съобщение минути преди трагедията със самолета успява да изпрати музикант от "Александров" без да подозира за зловещата съдба, която чака него и спътниците му. В 1 часа и 34 минути 30-годишният артист от ансамбъла Дмитрий Литвяков пише до съпругата си Валентина : "Лягайте да спите, зайчета мои))) не зная колко ще летим, ако е без Сочи, то 5....6". Няколко часа по-късно - в 5 часа и 12 минути, половин час преди катастрофата, той изпраща последното си съобщение : "Все пак ще има дозареждане в Сочи, сега летим натам, обичам ви!". Това съобщава руският сайт Лайф.ру. Съпругата Валентина дори му отвръща: "Ама че късмет(((толкова дълго", без да знае, че по това време съпругът й вече не е между живите. Валентина разказва, че до последно се опитала да разубеди Дмитрий да пътува със злополучния самолет до Сирия, защото предчувствала, че може да се случи нещо лошо. Младата вдовица разказва, че мнозина от артистите не искали да пътуват до базата в Алепо, тъй като там е опасно. Не искали да ги пуснат и съпругите им. Музикантите обаче нямали право да откажат като военни. "Той обичаше работата си. Те и преди пътуваха много. Пред последните 6 месеца – предимно в страната заради санкциите", разказва Валентина. Дмитрий заминал с кола за летището „Чкаловск" вечерта, а на сутринта Валентина получила обаждане от майката на Дмитрий, която разбрла за катастрофата от новините по телевизията. Дмитрий оставя и сираче, невръстния Матвей.

 

Балерина не дочака сватбата си

Балерината Ралина Гилиманова не дочака сватбата си, която планира заедно с годеника си Майкъл. Само преди няколко месеца те били заедно на романтичен уикенд, на който се сгодили. Заедно с Ралина загинаха и приятелките й Лилия Пирева, Даря Трофимова и Мария Клокотова, които също са част от балетната трупа на легендарния ансамбъл "Александров". Повечето танцьори не са навършили 35 г.

 

Загинал пилот спасил
отказал ТУ преди години

Загиналият в катастрофата край Сочи пилот подполковник Александър Петухов бил самолетен ас и много опитен. През 2011 г. той участвал в приземяването на ТУ-154 на фаталното летище "Чкаловски". Самолетът, в чието управление участвал, станал известен в интернет като "танцуващият труп". Клип в социалните мрежи показвал как машината се движи неконтролирано и се върти във всички посоки. Очевидците веднага обвинили екипажа, че е прекалил с алкохола. Дни по-късно обаче станало ясно, че всъщност пилотите са извършили истински подвиг. Няколко системи в управлявания от тях Ту-154 отказали едновременно, но въпреки това те успели да приземят машината благополучно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай