Путин: Само ние вярвахме в победата на Тръмп

Путин: Само ние вярвахме в победата на Тръмп | StandartNews.com

Трябва ни силен партньор в лицето на Европа, заяви руският президент

Рекорден брой журналисти - 1437, дойдоха на годишната му пресконференция

3,54 часа продължи традиционната годишна пресконференция на руския президент Владимир Путин в Москва. Събитието, което се проведе за 12-и път, събра рекордните 1437 журналисти. За разлика от други години лидерът на Русия започна беседата директно, пристъпвайки към въпросите без встъпителна реч. Западни медии отбелязаха, че той бе по-сдържан предвид убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов в понеделник.

За руската инономика

Путин е убеден, че спадът в купуването на вносни стоки дава резултат. "Ако преди са се купували 49% стоки, внесени отвън, сега делът е 39%", каза той. В същото време президентът отбеляза, че Русия няма никакво намерение да се изолира икономически, нейната икономика ще бъде част от световната. "Ако руската икономика иска да се развива, а тя иска и ще се развива във високотехнологично направление, е длъжна да бъде част от световната. Така и ще бъде!",, увери Путин. Той не бе съгласен с твърденията на експерти, че икономиката на Русия не възприема постиженията на науката и викосотехнологичните тенденции. Путин подчерта, че износът на IT технологиите расте и сега е за $7 млрд. "Инфлацията през 2016 г. ще отчете рекордно ниски нива - 5,5% Най-добрият ни показател досега бе през 2011 г. - 6,1%", добави той. Путин също така каза, че дефицитът в бюджета ще се повиши до 3,7% от БВП срещу 2,6% през 2015 г. По думите му това е напълно приемлива величина, като се има предвид, че Русия запазва положителен баланс във външната търговия – над $70 млрд. Президентът заяви, че изтичането на капитали през 2016 г. се е понижил до $16-17 млрд. в сравнение с $57 млрд. миналата година.

За Тръмп и отношенията със САЩ

Лидерът на Русия се изказа в подкрепа на конструктивните и делови отношения с новоизбранния президент на САЩ Доналд Тръмп и с лидерите на Демократическата партия. Той отбеляза, че преобладаваща част от американците споделят представата за света, като тя съвпада с традиционните ценности на Русия. На въпрос за новия световен ред и отношенията между Русия и САЩ след победата на Тръмп, Путин каза: "Всички опити за обвиняване на външни фактори за всички провали на отиващата си администрация и лидерството на Демократическата партия, мое дело ли е? Има системни проблеми. Има пропаст между какво е добро и какво е лошо, когато стане въпрос за елити и народи". В отговор на изказване на президента Барак Обама, че "Роналд Рейгън би се обърнал в гроба си", ако види резултатите от неотдавнашните допитвания, че над 1/3 от републиканците имат положително мнение за руския президент, Путин каза: "Мисля, че Рейгън не би се обърнал в гроба, а би бил щастлив от победите на партията му. Никой освен нас, руснаците, не вярваше, че Тръмп може да бъде избран", с усмивка заяви той и добави, че е готов да посети САЩ, ако Тръмп го покани.

За въоръжаването

Путин за пореден път заяви, че САЩ имат най-мощната армия, но Русия е по-силна от всеки агресор. Той не поставя под съмнение мощта на американските ядрени сили. Путин не вижда нищо ново и необичайно в изявленията на Тръмп, че САЩ трябва да разширят ядрения си потенциал, "докато светът не се вразуми по отношение на ядрените бомби". "Бяхме малко изненадани от изказвания на официални представители на действащата администрация на САЩ, които по някаква причина взеха да доказват, че въоръжените им сили са най-мощните в света. С това никой не спори. Ако сте слушали внимателно това, което казах вчера (онзи ден - бел. ред.), аз говорих за укрепването на ядрената триада и в заключение заявих, че Русия днес е по-силна от всеки потенциален агресор. Неслучайно казах това", подчерта той. "Оттеглянето на САЩ от договора за ПРО създаде предпоставки за нова надпревара във въоръжаването. Русия обаче няма да се остави да бъде въвлечена в такава надпревара на всяка цена", каза още президентът. По думите му Русия трябва да отговори на предизвикателство на САЩ в ядрената сфера, но само в рамките на договореностите и задълженията.

За отношенията с ЕС

Русия е заинтересована от Европа като самостоятелен партньор, без да има необходимост да се преговаря с нея чрез "трета страна", заяви Путин. Той отбеляза, че един европейски лидер определил всички европейски страни като "малки държави". "Въобще не съм съгласен с това, защото в Европа има велики държави", каза Путин и подчерта, че Москва се отнася към тях по подобаващ начин. Кремъл ще отмени контрасанкциите, ако европейските партньори се откажат от санкциите срещу Русия, категоричен бе той. Путин отбеляза, че европейците са длъжни сами да се оправят с разногласията вътре в континента по въпроси като миграционната криза. По думите му Русия ще се стреми към развитие на отношенията с Европа. "На нас ни трябва силен партньор", заяви Путин.

За президентските избори

Путин допуска, че в Русия може да се състоят предсрочни избори, но не смята за необходима такава стъпка. Запитан от репортер на "Уолстрийт Джърнъл" дали са възможни предсрочни избори, Путин шеговито каза: "В коя страна?" (намек за разнопосочните реакции в американското общество след огласяване на резултатите от президентските избори в САЩ. След което каза: "Предсрочни избори за възможни, но това не е целесъобразно".

За отношенията с Турция

Убийството на посланик Андрей Карлов е покушение срещу Русия и руско-турските отношения, заяви Путин. Зад трагедията с руския самолет Су-24 и убийството на Карлов е възможно да стоят хора, които са искали да навредят на руско-турските отношения, смята той. "Честно казано, отначало се отнасях скептично към тезата, че нашият самолет е бил свален без заповед от висшето турско ръководство, от хора, които са искали да навредят на руско-турските отношения", каза Путин. "Но сега, след нападението над посланика, което беше извършено от служител на специалните сили, започвам да си променям мнението. Вече ми се струва, че всичко е възможно - включително в държавните структури (на Турция) да са проникнали деструктивни елементи, в това число в правосъдните органи, в армията. Това проникване, разбира се, е с дълбок характер", отбеляза Путин. Той съобщи, че Русия, Иран, Турция и сирийският президент Башар Асад са се споразумели да участват в мирни преговори в казахстанската столица Астана, за да опитат да решат конфликта в Сирия. По думите му евакуацията в Алепо е нямало да бъде възможна без помощта на Русия, Иран и Турция или без добрата воля на Асад. "Евакуацията на Алепо бе най-мащабната хуманитарна акция в световен мащаб", подчерта Путин и добави, че следващата стъпка за Сирия ще бъде спирането на огъня в цялата страна.

Отношенията между Русия и Украйна

Путин изрази увереност, че отношенията на Москва с Украйна ще се нормализират рано или късно. Въвеждането на безвизов режим от ЕС за украинците е стъпка в правилната посока, каза той. "Нещо повече - смятам, че визовият режим в Европа е анахронизъм от Студената война и трябва да се премахне възможно най-скоро. Ако украинците получат право на безвизови пътувания в Европа, това ми се струва стъпка в правилната посока", заяви той. Путин обърна внимание, че в този безвизов режим не се предвижда право на работа и заяви, че това ще постави украинците в социално уязвимо положение, защото ще работят нелегално и ще бъдат подложени на ксплоатация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай