Путин: Украинските власти са отговорни за десетки жертви през последните дни

Путин: Украинските власти са отговорни за десетки жертви през последните дни | StandartNews.com

Москва. Руският държавен глава Владимир Путин прехвърли вината върху украинските власти, че са предприели широка военна офанзива срещу проруските бунтовници и по този начин те са отговорни за десетките жертви през последните дни в Югоизточна Украйна, предаде ТАСС.

"Властите в Киев официално издадоха заповед за широкомащабна военна операция практически по цялата линия на контакт между украинските редовни сили и проруските бунтовници, като използват артилерия, системи за залпов огън и авиация срещу гъстонаселени райони", категоричен бе Путин на заседание на руския Съвет за сигурност.

"Всичко това става под акомпанимента на пропагандистки лозунги за стремеж към мир и търсене на виновни. Виновни са онези, които издават такива заповеди, които вършат това", твърдо заяви руският президент, като изрази надеждата, че в Киев ще възтържествува здравият разум.

Путин заяви още, че е отправил писмено предложение на украинския си колега Петро Порошенко да изтегли армията на линията, която според Киев съответства на споразуменията от Минск. Според Путин Порошенко не му е отговорил и ситуацията в Източна Украйна се влошила.

По данни на ООН през последните девет дни в Източна Украйна са загинали 262 души, и окачестви този период като най-кръвопролитния от сключването на примирието през септември м. г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай