Русия иска гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО

Русия иска гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО | StandartNews.com

Русия се нуждае от пълна гаранция, че Украйна няма да стане член на НАТО, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, пред Би Би Си.

Постепенното разполагане на силите на НАТО все по-близо до границите на Русия предизвиква безпокойството на Москва, заяви Песков.

Бихме искали да чуем 100-процентна гаранция, че никой дори и не мисли за влизането на Украйна в НАТО. И тъй като, за съжаление, никой не дава такава гаранция, тази ситуация предизвиква опасенията на Москва, кара ни да се чувстваме застрашени и затова предприемаме предпазни мерки.

Същевременно прессекретарят на Владимир Путин обвини Запада, че прави опити да наруши баланса на силите и че не изпълнява собственото си обещание да не се приближава до руските граници.

Междувременно германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, който разговаря снощи с руския си колега Сергей Лавров, предупреди, че Европа може да се изправи пред заплахата от конфронтация вместо да си сътрудничи. Германският първи дипломат заяви още, че не е оптимист във връзка със събитията в източната част на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай