Русия напуска ПАСЕ до края на годината

Русия напуска ПАСЕ до края на годината | StandartNews.com

До края на годината Русия прекратява участието си в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и заплаши окончателно да се оттегли от Съвета на Европа след почти 20-годишно присъствие. С това делегацията й протестира срещу решението на депутатите, представляващи страните си в най-старата правозащитна организация в Европа, да лишат до април Русия от право да гласува. Ако в края на годината гласовете на руснаците не са възстановени, ще бъде повдигнат въпрос страната да напусне Съвета на Европа и всички структури на основаната през 1949 г. организация.

Горбачов: САЩ въвлякоха Русия в студена война

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов обвини САЩ, че са въвлекли Русия в нова студена война, и изрази опасения, че тя може да прерасне във въоръжен конфликт, съобщава Интерфакс. "За съжаление, не мога да кажа със сигурност, че студената война няма да доведе до "гореща". Боя се, че може да поемат този риск", допълни бившият президент. "Сега слушаме само за санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия. Съвсем ли са полудели?", заяви Горбачов.

Украйна готви атентати в Донбас

В хода на разпити на войници, попаднали в плен на опълчението на Донецката народна република, стана ясно, че украинските специални служби подготвят терористични актове на територията на Донбас. Това съобщи представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин. По думите му на диверсантите е поставена задача да проникнат в зоната на конфликта, маскирани като мирни жители или опълченци, след което да опожаряват жилищни сгради в покрайнините на Донецк.

Киев иска 6.2 млрд. долара от Русия

"Нафтогаз Украйна" иска от "Газпром" чрез Стокхолмския арбитражен съд 3,2 милиарда долара за намаления транзит на руски газ през нейната територия, което заедно с лихвите възлиза на 6,2 милиарда долара, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на руския газов гигант. Освен това "Нафтогаз" иска да бъдат променени тарифите в договора за транзит в съответствие с основните принципи на шведското договорно право.

Аутопсията на Литвиненко смъртоносно опасна

Тялото на бившия руски шпионин Александър Литвиненко, отровен с полоний през 2006 г. в Лондон, било толкова радиоактивно, че аутопсията била една от най-опасните, извършвани някога, съобщи Ройтерс, цитирайки съдебния патолог Натаниел Кери. Бившият агент от КГБ почина на 23 ноември 2006 г. в болница в Лондон след три седмици мъчителна агония. Часове след смъртта му анализите показали, че той е бил отровен с полоний-210. При аутопсията д-р Натаниел Кери и двамата му сътрудници носели специални двойни защитни костюми, които покривали цялото тяло и главата и били захранвани с филтриран въздух, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай