Русия с вето за трибуналa за сваления самолет в Украйна

Русия с вето за трибуналa за сваления самолет в Украйна | StandartNews.com

Русия наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която щеше да създаде специален трибунал за наказателно преследване на виновниците за катастрофата на самолета на Malaysia Airlines, свален през юли 2014 г. в Източна Украйна.

Единайсет страни гласуваха "за", Китай, Венецуела и Ангола се въздържаха.

Петте страни, които водят разследването на катастрофата (Малайзия, Холандия, Австралия, Украйна и Белгия), искат да бъде създаден такъв трибунал, а самата проекторезолюция бе внесена от Малайзия.

Според постояннияа представител на Русия в ООН Виталий Чуркин текстът е бил "лишен от каквато и да е правна или прецедентна основа", предаде ТАСС.

По думите му, за авторите на проекторезолюцията "политико-пропагандните цели се оказаха по-важни, отколкото практическите".

Президентът Владимир Путин вече заяви, че трибуналът за сваления "Боинг" би бил контрапродуктивен.

Непосредствено преди вота представителите на 15-те страни запазиха минута мълчание в памет на 298-те жертви на катастрофата на малайзийския боинг.

Пътническият самолет "Боинг-777" на Malaysia Airlines, изпълняващ полет МН17 от Амстердам до Куала Лумпур, се разби на 17 юни 2014 г. в Донецка област в източната част на Украйна. Загинаха всички 283 пътници и 15-членен екипаж.

Основна версия за катастрофата е, че самолетът е бил ударен от ракета "земя-въздух" или "въздух-въздух". Властите в Украйна и представителите на самопровъзгласената Донецка народна република си разменят обвинения за случилото се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай