Русия ще признае изборите в Източна Украйна

Русия ще признае изборите в Източна Украйна | StandartNews.com

Русия заяви, че ще признае резултатите от спорните избори в източната част на Украйна, които бунтовниците планират да проведат на 2 ноември.

Русия външен министър Сергей Лавров е заявил, че изборите в районите на Донецк и Луганск "ще бъдат важни за легитимирането на властите там", предаде Би Би Си.

"Надяваме се, че изборите ще бъдат проведени по план, а ние ще признаем резултатите", заявил е Лавров в интервю пред руски вестник.

"Надяваме се, че народът ще има възможността да се изрази свободно и че никой отвън няма да се опитва да пречи", добавил е той.

Контролираните от сепаратистите части от Донецка и Луганска област не участваха в парламентарните избори, които се състояха в края на миналата седмица в останалата част на Украйна.

Президентът Петро Порошенко, чийто блок подели първото и второто място с Народния фронт на премиера Арсений Яценюк, проведе първи преговори за коалиция с третата сила в новия парламент - партията "Самопомощ".

"За Русия е важно в Украйна да бъде издигната власт, която да се заеме с реалните проблеми на страната, а не с вътрешни борби", каза в интервю Лавров.

По думите му в Украйна трябва да има власт, която да се занимава не с вътрешни борби и с "дърпане на страната на Запад или на Изток, а с реалните проблеми, стоящи пред държавата, която да мисли как да осигури единството на страната".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай