Русия тъгува по нашите компоти

Русия тъгува по нашите компоти | StandartNews.com

Русия все още тъгува за България. В това се убедих от самото начало на игрите в Сочи. Още първия път, когато пътувах с влака за олимпийското село, и разбраха, че съм български журналист, реакцията им беше: "О, вие сте наши братя". Уроците по руски отпреди демокрацията ми бяха от голяма полза. Руснаците много се радваха, че има българи, които ги разбират какво казват, и в същото време могат да им отговорят. Семейство на около 60 г., с което пътуваме във влака, с умиление си спомня за годините, в които България бе образно казано 16-а република на СССР. "Много ни липсват вашите консерви, компоти и изобщо българските зеленчуци", напълно откровен е дядото от Краснодар. "А какви чушки имахте само и киселото мляко ви беше страхотно, а сега тук ни продават гръцко, на което пише йогурт", добавя той. Съпругата му го подкрепя напълно и твърди, че тогава с българските продукти всичко и е ставало много вкусно.

 

"Преди години бяхме с колата в България и отново си спомнихме за вкуса на вашите зеленчуци, споделя дамата. Тя се чуди с какъв ум България се е отказала от необятния руски пазар. Двамата обаче са категорични, че сега ще са ни нужни милиони за реклама, ако отново искаме да се върнем в местните магазини, но пък мисията не е невъзможна.

 

"В момента, в който започнаха да намаляват българските консерви и зеленчуци, нишата бе заета от други страни от Източна Европа", спомнят си прехода руснаците. Семейството няма да забрави никога обиколката с тяхната "Волга" из цяла България през 1988-а. Посетили за две седмици всички забележителности на страната ни. Гостували на свои приятели, с които работили в Алжир през 80-те. Докато си говорим, минава кондуктор, който продава на място билети във влака, а господинът от Краснодар не дава и да си помисля да си платя билета. Друго руско семейство пък ме пита какво става с Лили Иванова, защото за тях тя си остава една от най-големите певици.

 

Момче от Сочи, с което отивам към алпийските ски, пък се интересува дали още се правят в България цигари "Родопи" и "Шипка". Според него това са най-добрите марки продавани в Русия.

 

"Свърши ли олимпиадата, идвам да работя на вашето Черноморие", твърди Саша, който иначе е акционер в магазини за ленени облекла. "Още помня морето, което изкарах на Слънчев бряг". Според него България в много аспекти се е развила по-бързо от Русия и това е причината негови сънародници да искат да работят у нас. По време на състезанието на Сани Жекова в сноуборда доста от руснаците по трибуните викаха за България и подкрепяха звездата ни. Други пък с радост разказваха как преди година са карали ски в най-добрия според тях зимен курорт в Европа - Банско. Разбира се най-много са тези, които са почивали по Черноморието ни и се заричат, че и занапред ще ходят само там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай