Руски ученици смаяха със знания за България /ВИДЕО/

Руски ученици смаяха със знания за България /ВИДЕО/ | StandartNews.com

ВИДЕО ОТ ПРЕДАВАНЕТО - ТУК!

Руските ученици показаха завидни знания за историята на България. В едно от хитовите предавания на руския Първи канал - „Умници", деца от цяла Русия се състезаваха кой по-добре знае историята, културно-историческото ни наследство и създаването на азбуката ни. Гост на предаването и жури бе българският посланик Бойко Коцев.

Учениците в детайли разказваха историята на ханове и царе, на манастири и църкви. Най-добрите от тях получиха и специален подарък от госта - седмична ваканция на българското Черноморие.

Кой е покръстил българите и кога е станало това, кога е построена резиденцията на Омуртаг в Преслав, какво се е случило при битката при Беласица, кой руски княз е бил владетел и каква е историята на Рилския манастир бяха само част от въпросите с повишена трудност.

Правилните отговори донесоха на деца символични медали, които им бяха връчени от първия ни дипломат в Москва.

В началото на предаването учениците изпратиха и специални поздравления до българските си връстници и послания за запазване на християнството и развитие на културните ни връзки.

Бойко Коцев даде и специално интервю за предаването, в което разказа за създаването на българската азбука и православие, както и любопитни подробности за побратимяването на български и руски градове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай