Застреляха руския посланик в Турция

Застреляха руския посланик в Турция | StandartNews.com

Руският посланик в Турция Андрей Карлов бе застрелян от терорист по време на изложба в Анкара днес вечерта, предадоха световните агенции. Източник на РИА Новости съобщи, че малко по-късно дипломатът е починал от раните си в болница. Това бе потвърдено официално от Външно министерство на Русия. На президента Владимир Путин е доложено за инцидента. Веднага при него на доклад били привикани шефовете на спецслужбите. Очаква се покушението срещу Карлов да има тежки последици върху отношенията между двете страни. Допуснат е пробив в охраната на посланика. Пред сайта на турския в. "Хюриет" руски официални лица заявиха, че нападението е извършено от радикален ислямист.
По дипломата е стреляно в гръб, докато той завършвал речта си за откриването на фотоизложбата "Русия през очите на турците". Свидетели на инцидента, цитирани от руската информационна агенция ТАСС, твърдят, че атентаторът крещял "Махайте се!". Той също така извикал: "Не забравяйте Сирия, не забравяйте Алепо! Докато хората там не са в безопасност, и вие няма да бъдете в безопасност" и "Аллах е велик", съобщава журналист от "Хюриет", станал свидетел на престрелката. Вестникът показа и снимка на убиеца, който се представил за полицай. Посланикът бил прострелян пет пъти, а атентаторът - ликвидиран малко по-късно от спецполицаите в сградата. Карлов бил откаран в болница, където обаче починал от раните си.
Твърди се, че още трими души били ранени при стрелбата. Инцидентът стана ден преди визитата на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Москва, където започват преговори за бъдещето на Сирия. Чавушоглу също присъствал на изложбата в Центъра за съвременно изкуство, но няма данни да е пострал при атентата. Турският премиер Бинали Йълдъръм наложи временна забрана на местните медии за публикуване на снимки, новини и коментари във връзка с атентата.
62-годишният Андрей Карлов бе извънреден и пълномощен посланик на Русия в Турция от 12 юли 2013 г. Между 2001 и 2006 г. той оглавяваше дипломатическото представителство в Северна Корея. Завършил е Московския държавен институт по международни отношения и дипломатическата академия на МВнР в Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай