Испания защити коридата със закон

Испания защити коридата със закон | StandartNews.com

Мадрид. Испания обяви коридата за нематериално културно наследство, с което защити кървавия спорт, съобщи германското издание Spiegel. Парламентът в Мадрид прие закон, с който поставя коридата под специална защита. Според данните проектът е минал през сената (горната камара на парламента) с гласовете на управляващите консерватори. Социалистите са се въздържали, а останалите партии са гласували против.

Законопроектът предвижда мерки за защита и подпомагане на коридата, като правителството обяви, че ще изготви национален план за целта. Заедно с това кабинетът ще настоява традиционното испанско забавление да влезе в списъка с нематериалното световно културно наследсво на ЮНЕСКО. В него фигурират например аржентинското танго или тибетската опера в Китай.

Инициативата тръгна от петиция сред испанските граждани, под която се подписаха 600 000 души.

Коридата обаче е оспорвана традиция в самата Испания. В Каталуния тя беше забранена с решение на местния парламент още през миналата година. Решението беше последвано от дискусии по темата в цялата страна.

Предаването на коридата на живо по телевизията беше забранено в продължение на шест години, но през септември 2012 г. правителството отмени ограничението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай