Eкспертите от Агенцията за изучаване и анализ на автомобилните пазари по света focus2move обявиха кои са най-успешните автомобилни производители за 2017 година.

Основавайки информацията си на финансовите отчети на марките за предходната година, аналитичната агенция посочва концерна "Фолксваген Груп" за първенец в световен план. Според данните през изминалата година компанията е произвела близо 10,4 млн. автомобили, или с 3,5 повече спрямо предходната 2016 година.

На второ и трето място, със съвсем малко, изостават пък съответно "Тойота"(10,17 млн. коли) и "Рено Нисан" (10, 07млн.). Челната десетка по успех се допълва от "Хюндай-Киа", "Дженеръл моторс", "Форд", "Хонда", FCA, PSA и "Сузуки".

Като цяло специалистите обобщават резултатите си като "падение за американските автопроизводители и триумф за японските". Извън класацията те посочват китайският концерн""Гийли" като най-добре представилата се марка на автомобилния пазар през изминалата година - за 12 месеца тя е отбелязала ръст в продажбите си от цели 35%.