Груевски осъден на 2 години затвор

Груевски осъден на 2 години затвор | StandartNews.com

Съд в Скопие осъди днес бившия помощник министър на вътрешните работи Гьоко Поповски на 6 години и 6 месеца затвор за злоупотреба със служебно положение по делото Танк за покупка на луксозен правителствен мерцедес за 600 хиляди евро, а бившият премиер Никола Груевски като подбудител на деянието с цел лична изгода получи присъда две години затвор, предаде агенция МИА.

Съдът постанови в срок от 15 дни двамата обвиняеми да заплатят щетите, които са нанесли на държавния бюджет.
Присъдата бе произнесена в отсъствието на Груевски, който бе представляван от трима свои адвокати.

Поповски бе докаран в съда от следствения арест с белезници на ръцете. Вчера той бе осъден по друго дело на 9 години затвор за злоупотреба със служебно положение при покупка на 300 автомобила за министерството през 2008 г., при която не е избрал най-изгодната оферта и е ощетил държавната хазна с над 450 000 евро.

По делото "Танк" е обвинена и бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска, процедурата срещу която се води отделно поради рискова бременност.

Според присъдата Груевски е оказал влияние на другите двама обвиняеми, като поискал от Янкулоска МВР да купи мерцедеса, а тя от своя страна подтикнала Поповски при покупката да даде предпочитание на определена фирма.
Пред съда вчера бе поставена ограда, а днес там се събраха около 30 симпатизанти на Никола Груевски, сред които бившият кмет на Скопие Коце Траяновски.

Съдът се охранява от полицейски кордон, а още от снощи движението около сградата е ограничено.

Говорителят на правителството Миле Бошняковски каза днес, че процедурата за продажба на блиндирания мерцедес, за който се отнася делото, е спряна до приключване на процеса, а неговата по-нататъшна съдба ще бъде съобщена допълнително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай