ОБЗОР ОТ ДЕНЯ: Борисов събира Тачи и Вучич в София

ОБЗОР ОТ ДЕНЯ: Борисов събира Тачи и Вучич в София | StandartNews.com

Или сядате и се разбирате, или забравяте за влизане в Евросъюза. Този ултиматум към Косово и Сърбия, поднесен като приятелски съвет, обяви в Прищина Бойко Борисов. Българският премиер пристигна за няколкочасова визита по покана на президента на Косово Хашим Тачи. "Когато имам срещи с лидери от Балканите, винаги призовавам за разбирателство. Да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да водят народите си, че да няма война. Тогава и Европа ще гледа на нас с различни очи", обясни Борисов. И за пореден път повтори тезата си, че политиците на Балканите трябва да загърбят егоизма и горчивото минало и да гледат напред. Както и че Европа няма да отвори вратата си за държави, които имат неразрешени проблеми помежду си.

Изострените отношения между Прищина и Белград са и големият препъникамък преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в София на 16 и 17 май. От Белград вече обявиха, че е абсурд да седнат на една маса с Тачи. Румъния, Испания и Кипър, които също не признават Косово, пък намекнаха, че може да бойкотират форума. Вчера Борисов директно обяви, че очаква през май Тачи, който е "добре дошъл на срещата в София". Според българския премиер на форума ще бъде и другият негов приятел- сръбският президент Александър Вучич.

"Тези, които не са признали Косово, ще направим така, че да намерим начин да участват", увери Борисов, без да влиза в подробности.

Запознати твърдят, че противно на прогнозите държавните глави на Сърбия и Косово ще се съберат в София. Натиск за това върху Вучич е оказан от Берлин, Париж и Вашингтон. Търси се и компромисен вариант на споразумение между Прищина и Белград, според което Сърбия няма да признае независимо Косово, но ще даде възможност за приемане на новата държава в международните организации. В замяна Съюзът на сръбските общини в Косово ще получи по-големи правомощия. Вчера Борисов подчерта, че Белград и Прищина трябва да стигнат до споразумение преди форума в София.

"Пътят към Европа е единственият път за Косово", заяви на свой ред Тачи след като благодари за приноса на България и лично на Борисов за поставянето на Западните Балкани във фокуса на БГ председателството на Съвета на Европейския съюз. Президентът на Косово увери, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви "истински мирен процес в региона". Тачи обясни, че Прищина прави опити и се надява Русия да признае независимостта на Косово, за да може това "да успокои Белград в бъдещите преговори".

Борисов пък посочи, че на срещата в София всички шест държави от Западните Балкани трябва да декларират пред Брюксел, че нямат неразрешими противоречия помежду си.

"Трябва да убедим Европа, че не е страшно тук, че сме се променили, че вече сме на съвсем друго ниво", заяви още Борисов. И отново даде любимия си пример как София и Скопие са проявили политическа воля и са подписали договора за добросъседство, загърбвайки старите спорове.

Българският премиер едва не се спъна на червения килим, който домакините опънаха за посрещането му на летището, но пък според местните медии ще му върви по вода заради падналия дъжд преди обратния полет към София.

Визитата на Борисов предизвика голям интерес, като освен навалицата от косовски и български журналисти, за пресконференцията в президенството в Прищина имаше тв екипи от Сърбия, Гърция и Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай