Откриха 400 кг кока в руско посолство

Откриха 400 кг кока в руско посолство | StandartNews.com

Аржентинската полиция конфискува близо 400 кг. кокаин от сграда на руското посолство в Буенос Айрес и арестува членове на банда за разпространение на наркотици, съобщи министърът по сигурността на на латиноамериканската страна.

Патрисия Булрич каза на пресконференция, че наркотиците, открити в прилежаща на посолството сграда, са с цена на черно от около 50 млн. евро. "Банда наркопрестъпници се опитваше да използва дипломатическата куриерска служба на руското посолство" и да прати дрогата в Европа, каза министърът. Булрич добави, че руската и аржентинската полиция са решили да проведат съвместна операция, след като през декември 2016 руският посланик ги информирал за намерени в посолството наркотици. Заловеният наркотих бил разпределен в 12 куфара.

Операцията довела до арест на петима заподозрени – двама в Аржентина и трима в Русия. За да проследят мрежата, аржентинците подменили кокаина с брашно и монтирали в куфарите устройства за GPS проследяване. Номерът сработил и полицията, съвместно с руската служба ФСБ, проследили пратката до Москва. След това арестували трима аржентински митничари, както и руснаците, които посрещнали куфарите на летището. Задържан е и бивш руски дипломат, чието име не се посочва.

Наркотикът, който бил „много чист", по думите на Булчир, бил предназначен за Русия и вероятно за Германия, където живее организаторът на мрежата. „Смятаме, че германската полиция ще го арестува", каза Булрич. Руски агенти по сигурността идвали три пъти в Аржентина, за да помагат на разследването, което отнело повече от година. Един от двамата арестувани в Аржентина е натурализиран руснак, който бил полицай в Буенос Айрес. Разследващите смятат, че кокаинът е внесен от Колумбия или Перу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай