Зенит отнесе 2:0 Рейнджърс за Купата на УЕФА

Санкт Петербург е новият адрес на трофея

Зенит отнесе  2:0 Рейнджърс за Купата на УЕФА | StandartNews.com

Манчестър

Зенит отнесе с 2:0 Глазгоу Рейнджърс във финала на турнира за Купата на УЕФА. Това е първи трофей от европейски турнир за отбора от Санкт Петербург.

Мачът започна със смазващо превъзходство на Зенит, но 45 минути изтекоха без да бъде отбелязан гол. Малкото добри възможности за нападателите бяха ликвидирани от точни намеси на вратарите Малафеев и Нийл Александър. Веднага след почивката  Рейнджърс, подкрепян мощно от десетки хиляди свои фенове на стадион "Сити ъф Манчестър", преобрази играта си и мачът заприлича на финал с два съперника, които еднакво желаят трофея. В 54-ата мин. Малафеев отби удар на Жан Клод Даршевил, а миг по-късно и добавката на Фъргюсън. В 63-ата пък Армстронг излезе неразумно и Аршавин с прехвърлящ удар уцели вратата, но там Саша Папич изби от голлинията. Очакваното се случи в 72-ата минута, когато с атака за учебник Зенит откри резултата. Аршавин изведе в "уличка" Игор Денисов и той прецизно вкара за 1:0. При стихийния натиск в края на мача Начо Ново пропусна да изравни. Зенит отговори със саблен удар - Фатих Теке проби мощно от ляво и сервира успоредно на голлинията. Там Зирянов изпревари всички и направи победата по-изразителна - 2:0.

Треньорът на Зенит Дик Адвокаат призна след мача, че не е очаквал участието в турнира за Купата на УЕФА да е така триумфалено. "Играхме с много класни тимове и ги отстранихме със страхотна игра. Рейнджърс се опитаха да ни се противопоставят, но ние играхме много спокойно и почти безпогрешно", каза холандският специалист.

Откровен беше и Уолтър Смит, треньорът на Рейнджърс пред Скай Спортс: "През цялата европейска кампания играхме силно. Заслужавахме да играем на финал, но на него не успяхме да направим нищо запомнящо. Руснаците атакуваха повече и заслужено ни победиха. Много съм разочарован."

Сред първите, които поздравиха Зенит, бе руският президент Дмитрий Медведев. В телеграма до отбора той отбелязва, че е щастлив и горд от постигнатото от тях и им пожелава успех и в предстоящето участие в Шампионскат лига.

АСН

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай