ЕС, Украйна и Русия обсъждат доставките на руски газ

ЕС, Украйна и Русия обсъждат доставките на руски газ | StandartNews.com

Може да бъде обсъден и „Южен поток"

Берлин. Доставките на природен газ между ЕС, Украйна и Русия ще бъдат обсъдени днес на тристранни преговори в Берлин. Страните се надяват руско-украинският газов спор да бъде решен преди началото на зимния сезон.

Украйна е готова за сделка с Москва, но тя трябва да се основава на пазарни принципи. Това мнение изрази премиерът на страната Арсений Яценюк вчера по време на изказване пред Съвета по външни отношения в Ню Йорк. Той обяви, че за да се справи през зимата страната му, има нужда от още до 5 млрд. куб. метра газ.

На срещата в Берлин може да бъде обсъден и „Южен поток", ако Русия поиска това, уточниха от Европейската комисия. Оттам отрекоха да имат готовност за отстъпки по отношение на газопровода.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че е против използването на енергийния сектор като политически инструмент за натиск и в частност приложението на газа от страна на Русия като оръжие в спора с Украйна.

В същото време Унгария спря доставките на газ за Киев за неопределен срок. Причината е повишаване на вътрешното потребление. Представители на украинската компания „Нафтогаз" заявиха, че спирането е станало неочаквано и изразиха надежда, че това няма да повлияе на стабилността на работата на системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай