Унгария спря газа към Украйна без предупреждение

Унгария спря газа към Украйна без предупреждение | StandartNews.com

Киев/Будапеща. Унгарският газов оператор FGSZ е спрял доставките на газ за съседна Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС. В съобщението на компанията, цитирано от унгарската информационна агенция MTI, няма посочен краен срок, в който газоподаването ще бъде възстановено. Кранчето е врътнато в 18.00 ч. местно време в четвъртък. 

От украинската държавна газова компания Нафтогаз определиха действието на унгарците като "неочаквано и необяснимо" и призоваха унгарския си контрагент да се придържа към подписаните договорености. "Такова решение върви срещу основните принципи на единния енергиен пазар на Европейския съюз", се казва в изявлението на Нафтогаз. 

Официалният мотив за спирането на доставките на газ е "по технически причини". "Причина за спирането е нарасналият обем заявки от системните потребители, които значително превишават доставките", се отбелязва в съобщението. "За да се осигурят доставките и да се съхрани баланса на мрежата, посоката на работа на газопровода бе изменена и настроена за работа (в режим на доставки) към вътрешния пазар", обясняват от компанията.

През март 2013 г. Украйна и Унгария се договориха за газови доставки към Украйна в размер на 6,1 милиарда кубични метра на година, или 16,6 млн. куб. м на ден. В споразумението изрично е посочено, че системата ще работи без прекъсване, в зависимост от текущи търговски и технически обстоятелства.

Този акт идва на фона на все по-голямата заплаха от газова криза през зимата в резултат на нестихващия конфликт между Русия и Украйна. Това касае почти цяла Европа, затова днес в Берлин се провеждат тристранни преговори по темата. 

Преди дни в Будапеща се проведе среща между Алексей Миллер, председател на Управителния съвет на руския газов гигант "Газпром", и унгарския премиер Виктор Орбан, който често изразява позиции срещу разрушаването на търговските връзки с Русия. Според MTI двамата са обсъдили работата по подготовката на газопровода "Южен поток", който се планира да минава и през Унгария, както и "стабилни и надеждни газови доставки през зимата". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай